Transportatorii cer să fie vaccinați anti Covid-19 în etapa II-a. ”Șoferii fac parte din grupa lucrătorilor esențiali”

11 ianuarie 2021 16:30   Național
Ultima actualizare:

Transportatorii cer să fie vaccinați anti Covid-19 în etapa II-a. Aceștia aconsideră că șoferii profesioniști fac parte din grupa lucrătorilor esențiali, care susțin o parte importantă din economia țării.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății și medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, să vaccineze și transportatorii în etapa a II-a.

Ei spun că șoferii profesioniști sunt importanți, pentru că asigură fluxul de marfă și de pasageri.

212.000 de șoferi profesioniști lucrează în România și vor să fie vaccinați anti Covid-19

Sectorul de transport rutier din România reprezintă aproape 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, și este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro.

Transporturile rutiere generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.

Încă de la începutul pandemiei Covid-19, Comisia Europeană a comunicat că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulație în UE a tuturor lucrătorilor implicați în transportul internațional.

Transportatorii: ”Autoritatea Rutieră Română are evidența șoferilor”

”În acest sens, cerem includerea lucrătorilor din transporturile rutiere de mărfuri și persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât această grupă profesională desfășoară activități într-un domeniu cheie și esențial. Evidența șoferilor profesioniști de vehicule comerciale de mărfuri și persoane este ținută la Autoritatea Rutieră Română, care eliberează atestatele de conducător auto, cartelele tahograf și are înregistrări cu șoferii angajați la fiecare firmă de transport rutier din România”, spun cei de la UNTTR.

Transportatorii cer să fie eliminat testul Covid-19 pentru șoferi

Totodată, transportatorii cer să se realizeze demersuri pe lângă Comisia Europeană de a elimina necesitatea testului Covid-19 în țările unde este cerut pentru șoferii profesioniști, indiferent dacă deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când călătoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane cptre camioanele/autocarele pe care lucreazp), în baza dovezii de vaccinare.

Citește și: 

Câți bani vor primi medicii și asistentele ca să vaccineze populația împotriva Covid-19

Când începe etapa a doua a vaccinării anti Covid. Cine are prioritate

Mai multe