Transportatorii sunt foc și pară. Uber a introdus plata în numerar
Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au reacționat dur după ce compania Uber, care operarează serviciul de ride-sharing UberX, a introdus plata în numerar a curselor. Transportatorii spun că legislația națională este încălcată grav și amenință cu proteste de amploare.
Conflictul dintre firmele de taxi și compania Uber intră într-o nouă fază, după ce reprezentanții serviciului de car-sharing au introdus posibilitatea achitării în numerar a curselor efectuate cu șoferii-parteneri. Uber a inițiat un parteneriat cu BCR pentru încurajarea, culmea, plăților cu cardul. Concret, clienții care se află la prima experiență cu Uber și vor să achite cursa în numerar, au această opțiune. Ei pot câștiga cinci călătorii gratuite dacă asociază, ulterior, contului lor un card VISA de la BCR, inclusiv unul prepaid.
“UBER a început ca o platformă 100% digitală. Pe măsură ce ne-am dezvoltat şi extins în ţările în care utilizarea cardului este mai redusă, am realizat că deţinerea unui card nu ar trebui să împiedice pe cineva să încerce un serviciu sigur şi de încredere. Cu toate acestea, considerăm că plăţile digitale sunt viitorul şi credem că este esenţial să încurajăm utilizatorii noştri să aibă încredere în plăţile electronice şi să le utilizeze zi de zi. Iar cardurile prepaid pot fi un pas intermediar bun pentru a le câştiga încrederea. Suntem mândri să facem acest pilot cu BCR şi cardurile VISA, printre cei mai importanţi jucători financiari din România” a declarat Nicoleta Schroeder, managerul general al UBER România.
În replică, reprezentanții COTAR susțin că noul serviciu oferit de Uber încalcă legislația românească și atrag atenția că autoritățile au creat un precedent periculos prin agrearea acestor platforme.
„Suntem surprinşi să constatăm că firma UBER îşi face publicitate cu anunţul introducerii plăţii cash pentru serviciile de transport persoane. Serviciul autointitulat de ride-sharing UBER va introduce, începând de astăzi, un proiect pilot prin care o parte dintre clienţii companiei vor avea posiblitatea de a plăti şi cash cursele, primind, totodată, şi posiblitatea de a primi curse gratuit, atunci când fac trecerea către card. Menţionăm pentru ANAF că asemenea sistem nu există în România şi nici nu poate fi implememtat, pentru că este contrazis de legile româneşti. Vrem să ştim cum reuşesc aceste firme să funcţioneze şi să încaseze bani fără autorizaţii şi fără să respecte legile româneşti. Vrem să înţelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate şi cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby”, se arată într-un comunicat al confederației.
Tranportatorii cer Fiscului să întreprindă controale la Uber, pentru a verifica modul în care sunt încasați banii de la clienți. „Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România cere ANAF să verifice modul în care cei care fac transport de persoane neautorizat, nelicenţiat, în spatele aplicaţiei UBER încasează bani de la clienţi. Firma UBER şi-a permis să facă un anunţ public despre încasarea banilor cash de la persoanele pe care le transportă, deşi UBER nu face transport de persoane, nu are autorizaţie pentru funcţionarea unui dispecerat, aşa cum prevede legea taximetriei, şi nici pentru aparatele de taxare, conform legii în vigoare”.
Reprezentanții Uber spun că, indiferent de modalitatea de plată aleasă, numerar sau digital, toate tranzacţiile pe platforma UBER sunt transparente şi fiscalizate. Toate încasările de numerar vor fi înregistrate digital şi contabilizate, iar utilizatorii vor primi chitanţa pe e-mail, după fiecare călătorie, şi vor putea descărca factura fiscală din conturile lor online.
Uber a adus serviciul UberX în capitală în februarie 2015. Acum, serviciul de car-sharing e disponibil și în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca.