Transportul în comun, pericol public?

9 februarie 2015 23:54   Național
Ultima actualizare:

Pleci la drum, dar nu ştii dacă ajungi la destinaţie. Noile garnituri de metrou, achiziţionate din Spania, par a scârţâi din toate încheieturile. Din trenuri se desprind piese şi sunt mai mereu în reparaţii, spun surse din cadrul Metrorex. Nici vehiculele RATB nu sunt mai breze, fiindcă zac în autobaze din lipsă de piese de schimb.

Oficialii companiei de transport în subteran nu sunt prea dornici să recunoacă faptul că noile trenuri de metrou au bube. Surse din cadrul metroului bucureşten, printre care şi un lider de sindicat, vorbesc pe faţă de pericolele la care sunt supuşi călătorii. „Diverse piese, şuruburi erau, fie slăbite, fie lipsă. S-a găsit între şine o flanşă de 4,5 cm, desprinsă din tren. Aceste trenuri stau tot timpul în revizii”, a povestit o sursă pentru site-ul economica.net. Florin Crişu, director adjunct al sindicatului, spune că noile trenuri au venit din fabrică fără anumite piese. „Lipseau şuruburi, lipseau unele piese din ele. A fost nevoie să se completeze aceste lipsuri, astfel încât să nu fie periclitată siguranţa în transportul călătorilor”, a spus Crişu, conform sursei citate. Oficialii Metrorex spun că defecţiunile pe care le suferă aceste vehicule sunt „în limite normale”. „Mentenanţa corectivă, unde se încadrează şi defecţiunile inerente apărute în funcţionarea trenurilor noi CAF, se situează în limite normale pentru acest tip de material rulant”.

Alte hibe la metrou

- Pentru punerea pe şine a celor 16 trenuri CAF, reprezentanţii Metrorex au fost nevoiţi să taie câţiva centimetri din peroane. Garniturile erau prea late.

- Staţiile de metrou arată deplorabil, majoritatea confruntându-se cu igrasie, mucegai şi infiltraţii de apă. Metrorex intenţionează să le modernizeze începând din acest an.

- Metrorex a sistat accesul la metrou cu ajutorul telefonului mobil. Contractul semnat cu Orange în aprilie 2013 era valabil doar un an.

RATB, în colaps din cauza lipsurilor

- Municipalitatea a stopat orice finanţare a uzinei de reparaţii a RATB, care poate construi de la zero tramvaie noi, moderne. Călătoria rămâne o aventură periculoasă din cauza nenumăratelor reparaţii la care sunt supuse tramvaiele, multe depăşite ca durată de viaţă.  

- Sute de vehicule RATB zac în depouri şi autobaze din cauza lipsei banilor pentru achiziţia de piese. Călătorii aşteaptă mai mult în staţii din cauza numărului insuficient de maşini aflate pe trasee, iar şoferii se grăbesc să respecte orarele.

- Furtul de motorină din autobaze a dinamitat RATB din interior. Regia de transport de suprafaţă  se confruntă cu grave probleme financiare.

Mai multe