Tratament cu plasmă pentru un pacient în stare critică de la Timișoara. Ce spun medicii

22 mai 2020 17:48   Național
Ultima actualizare:

Un pacient bolnav de COVID-19, aflat în stare critică la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a primit plasmă. Este pentru prima dată când medicii bănățeni administrează un astfel de tratament. În acest spital mai sunt internați 24 de pacienți la Terapie Intensivă.

Pacientul care a primit tratamentul cu plasmă are sub 50 de ani. Medicii din Timișoara au avut de ales din protocolul naţional între 3 scheme, scrie news.ro. Fie să administreze doza de 3 pungi a câte 200 ml odată, fie câte una în fiecare zi, fie de-a lungul a 5 zile.

Tratament cu plasmă pentru un pacient în stare critică de la Timișoara. Ce spun medicii

Doctorii au mers pe prima variantă şi au administrat vineri plasmă, primului pacient.

”Plasma s-a administrat unui pacient critic din ATI. Are sub 50 de ani, un domn tânăr, în stare critică. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine ne-a pus la dispoziţie prima tură de plasmă de la pacienţi convalescenţi. Noi am mers pe administrarea celor 3 pungi în aceeaşi zi. Au mers una după alta, 3 pungi de plasmă proaspăt congelată. Acesta este tratamentul pentru acest bolnav, este plasma de grupă sanguină 0(I), care a fost administrată deja. Dacă pacientul va merge bine, presupunem ca parte din tratament a fost şi această plasmă. Sperăm că va ajuta la îmbunătăţirea stării lui. Mai avem încă un pacient care ar fi eligibil pentru această procedură, dar încă nu avem plasmă pentru a-i fi administrată”, a declarat pentru News.ro, Voichiţa Lăzureanu, directorul medical al Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara.

Plasma, recoltată la Centrul Regional de Transfuzii Timişoara de la un fost pacient depistat cu COVID -19, a fost supusă unui proces minuţios de verificare, înainte de administrare.

Timişorenii care au fost vindecaţi de coronavirus sunt rugaţi să doneze plasmă pentru a da o şansă bolnavilor aflaţi acum la ATI.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, la Timişoara au fost depistate 496 de cazuri de COVID - 19.

Tot de un tratament cu plasmă a beneficiat și ÎPS Pimen, decedat miercuri, la Institutul Matei Balș din București. Însă, în cazul lui, nu a funcționat.

Citește și: 

Informații de ultimă oră! Cine poate fi tratat cu plasma de la cei vindecați de coronavirus

Povestea asistentei din București, vindecată de COVID-19, care a donat plasmă hiperimună. ”Nu se știe niciodată la cine ajunge”

Mai multe