Trecem la ora de vară! Cum ne afectează schimbarea şi ce putem face pentru a preveni oboseala
România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară. Astfel în noaptea de 24 martie spre 25 martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminică, 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.
În perioada orei de vară din 2018, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, până pe 28 octombrie 2018, când vom reveni la ora de iarnă. Motivul pentru care ora de vară a fost introdusă a fost acela de a creşte numărul de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Schimbarea a fost una cât se poate de benefică, în special pentru cei care îşi câştigau existenţa din agricultură, relatează Digi24.
Un anunţ important vine din partea CFR Călători care informează că trecerea la ora de vară nu va modifica mersul trenurilor în vigoare. Prin urmare, circulaţia se va desfăşura conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Trecerea la ora de vară aduce o stare de bine celor care se gândesc cu nerăbdare la vacanţa şi la mare, însă poate avea mici efecte neplăcute asupra persoanelor mai sensibile. În această categorie sunt incluşi cei care suferă de depresie şi anxietate, dar şi vârstnicii. Medicii informează că imp de 3 zile de la trecerea la oră de vară creşte riscul de infarct cu 5-10%, în special la persoanele tinere, active profesional. „O măsură importantă de prevenire a influenţelor negative este introducerea în alimenţatie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali. Legumele, verdeţurile şi fructele energizează, au efect tonic asupra organismului şi îmbunătăţesc starea de psihic“, explică Victor Verinceanu, medic de familie, potrivit Adevărul.
Ce este de făcut pentru o tranziţie cât mai uşoară la noua oră? O programare eficientă a somnului astfel încât organismul să nu resimtă lipsa odihnei într-un mod accentuat.