Trecerea aerului, interzisă de spuma poliuretanică

27 iulie 2021 16:14   Național
Ultima actualizare:

În construcții și mai precis în izolația caselor, pierderile de căldură din sezonul rece trebuie oprite cât mai mult, iar asta se face în primul rând prin blocarea circulației aerului. Spuma poliuretanică e un material care blochează aerul și astfel menține căldura în interior.

Prin rosturi și joncțiuni trece mult aer

O casă este formată din atâtea materiale și elemente diferite de construcție încât rosturile și joncțiunile sunt numeroase. Chiar dacă suprafețele plane sunt izolate, rămân rosturile și joncțiunile prin care aerul se vântură liber și pleacă afară cu acea căldură atât de necesară înăuntru. Iar cum polistiren sau vată minerală e prea dificil sau chiar imposibil de aplicat chiar pe acestea, izolațiile din spumă poliuretanică sunt disponibile pentru a rezolva totul.

Spuma poliuretanică ajunge peste tot

Cum ajunge spuma în toate acele spații? Simplu: e pulverizată strat cu strat, nicidecum aplicată în formă solidă și sprijinită de un cadru, precum toate celelalte izolații. Mai ales că spuma izolatoare, în momentul aplicării, se umflă și ajunge să intre în și implicit să izoleze toate fisurile, crăpăturile, îndoiturile, golurile și adânciturile, așa că niciun pic de aer nu mai poate trece.

Izolațiile din spumă scad riscul de incendiu

Iată cum se obține confortul termic și în același timp controlul umidității. Iată cum și riscul de propagare a incendiului este mai mic, fiindcă aerul e stopat și nu mai poate alimenta flăcările, iar ele rămân slăbite, anemice datorită nivelului din ce în ce mai scăzut de oxigen care le alimentează.

Desigur că o asemenea ermetizare implică și faptul că aerisirea pe fereastră trebuie să se facă în mod corespunzător, pentru ca aerul proaspăt să ajungă, totuși, înăuntru, lucru care ajută la sănătatea sistemului respirator și la confortul olfactiv al locuitorilor.

Spuma poliuretanică e un material minune

Spuma poliuretanică este prin excelență un material minune în izolații, pentru că este:

  • - ușoară, neîngreunând suplimentar structura casei;
  • - ecologică, fără să emane gaze, așa cum fac alți izolatori;
  • - durabilă, depășind speranța de viață a celorlalte materiale;
  • - capabilă să ajungă în locurile unde alte materiale nu pot ajunge;
  • - o barieră contra transferului termic și eventual contra umidității.

Sursă de căldură –> aer cald –> lucruri calde

Pe timp de iarnă, sursele de încălzire au ca scop încălzirea aerului, iar aerul care circulă doar în interior e cel care, la rândul său, încălzește mobilierul, lucrurile și pereții. Dacă aerul își pierde din căldură trecând cu ușurință de izolația superficială sau neperformantă a casei, atunci nu mai are timp și nici forță pentru a încălzi lucrurile din casă. Iar alternanța cald-rece va însemna disconfort termic, adică exact opusul față de ce se dorește.

O investiție în confort care aduce și economie Iată de ce e bine că trecerea aerului este efectiv interzisă de izolațiile din spumă poliuretanică. Spuma poliuretanică este folosită ca barieră de aer și ca material izolator. Poți avea mai cald în casă în aceiași bani sau poți avea la fel de cald în casă cu bani mai puțini cheltuiți pe gaz sau curent, așadar izolațiile din spumă poliuretanică sunt privite ca o investiție bună.

Mai multe