Trecutul tenebros al lui Sebastian Cucoș: era șeful jandarmilor care au ucis 2 albanezi în Kosovo 2007!
Înconjurat de icoane făcătoare de minuni, sfidând orice normă a bunului simț și al ideii de credință, fostul șef interimar al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, își cerea scuze la televizor față de protestatarii care, „poate” au fost răniți sau agresați în timpul protestelor din Piața Victoriei, din noaptea de vineri, 10 august.
Lejeritatea cu care Sebastian Cucoș înșira scuzele ca pe mărgele este explicabilă. Fostul șef al jandarmilor, cel care era în funcție în noaptea de 10 august, ar fi obișnuit cu violențele și cu represiunile. Așa s-ar fi format profesional când, în exercitarea primului său job mai important din structurile de forță ale statului, a fost comandantul Detașamentului Misiuni Internaționale dislocat în Kosovo, în perioada februarie 2007 - noiembrie 2008.
La acea vreme, în februarie 2007, jandarmii români din subordinea lui Sebastian Cucoș au ucis doi protestatari albanezi cu gloanțe de cauciuc în timpul unei demonstrații care a avut loc la Priștina, capitala statului Kosovo. În jur de 3000 de albanezi au protestat atunci împotriva unui plan al Naţiunilor Unite şi Occidentului care deschidea calea către independenţa provinciei şi pe care demonstranţii nu îl considerau destul de radical. Protestarii au încercat să ia cu asalt sediul guvernului local.
Poliţia ONU a intervenit în forţă. S-a tras cu gloanţe de cauciuc. Doi demonstranţi, împuşcaţi în cap, au murit. 80 de răniţi au fost internaţi la spital.
Ancheta ONU privind moartea celor doi protestatari albanezi, stabilea că armele cu care au fost trase gloanțele aparțineau contingentului român de jandarmi. Conform procurorilor, jandarmii vinovați riscau să fie acuzați de crimă. Procurorul special al ONU, Robert Dean, a declarat la acea vreme într-o conferință de presă că uciderea celor doi etnici albanezi și rănirea altora „nu au fost necesare și puteau fi evitate“. Victimele nu reprezentau o amenințare majoră în momentul în care au fost împușcate, a notat procurorul în raport, adăugând că dovezile de până acum sugereaza că focurile de armă „au fost trase de unul sau doi dintre jandarmii români“.
Ministerul de Interne din România precizează într-un comunicat că procedura de rotaţie a contigentului jandarmilor români dislocat în Kosovo a fost aprobată de autorităţi şi e conformă regulilor de procedură ale ONU. Însă UNMIK - misiunea Naţiunilor Unite din Kosovo - ceruse expres ca jandarmii români chestionaţi în cadrul anchetei să mai rămână la Priştina până la 6 aprilie 2007.
Acest refuz a atras plângerile formulate vineri de reprezentanţii ONU care se tem că se va repeta vechiul scenariu: membrii forţelor de menţinere a păcii aflaţi sub investigaţie sunt adesea readuşi discret în ţările lor, de guvernele lor.
Probabil că așa se explică de ce Jandarmeria română a acționat atât de violent în timpul protestelor din 10 august 2018, împotriva manifestanților pașnici, care au fost bătuți și gazați cu substanțe lacrimogene și iritante. Și probabil că asta explică și de ce Jandarmeria română, la o săptămână de la protest, nu a fost capabilă să identifice mai mult de 3 așa-ziși protestatari turbulenți, deși, în repetate rânduri, oficialii acestei instituții au susținut că, printre cei 100.000 de manifestanți, au fost foarte mulți protestatari care au incitat la violență.