Trenurile spre şi dinspre munte, ticsite cu călători: «Te miri de ce a explodat Covidu’ în Prahova?»

3 august 2020 21:16   Național
Ultima actualizare:

În plină explozie a cazurilor de COVID-19 în Prahova, trenurile spre şi dinspre munte sunt ticsite de călători care nu pot păstra distanţa socială nici dacă ar vrea. Conducerea CFR spune că, la ora actuală, nu mai are obligaţia legală de a vinde bilete cu locuri distanţate, iar autorităţile nu au reglementat deloc situaţia. În plus, chiar ”naşu” se plimbă nestingherit prin vagoane fără mască de protecţie.

Vineri după-amiază, trenul Bucureşti – Braşov. Într-un compartiment de opt locuri sunt exact opt persoane, aflate la câţiva centimentri distanţă una faţă de cealaltă. „Toate cele opt locuri ale compartimentului clasa a doua din trenul spre Braşov erau complete, astfel că disconfortul resimţit din cauza celor 40 de grade de afară şi a lipsei aerului condiţionat era şi mai mare. Călătorii stăteau în picioare şi pe hol, iar toate compartimentele vagonului în care am călătorit erau pline fiecare cu câte opt persoane. Primul loc s-a eliberat la Ploieşti, aşa că până la Câmpina am fost doar şapte călători“, a declarat, pentru adevarul.ro, Elena Alexandru, o tânără care a călătorit în trenul respectiv.  „Controlorul trenului, venit să verifice biletele, părea depăşit complet de situaţie şi nu a putut răspunde întrebărilor călătorilor despre condiţiile inumane în care sunt nevoiţi să circule în plină pandemie de COVID-19 şi motivul pentru care nu se poate păstra distanţa socială.  

Acelaşi haos şi la întoarcere 

Situaţia aglomerării peronului din gara Buşteni şi a trenului plin cu călători s-a repetat şi la întoarcea spre Bucureşti, după cum se poate vedea din imaginile făcute de alţi călători care plecau spre Capitală. Astfel, mulţi dintre pasagerii care aşteptau sosirea garniturii nu purtau măşti sau le purtau sub bărbie, deşi peronul era foarte aglomerat, iar de la 1 august în judeţul Prahova este obligatorie purtarea măştii de protecţie în spaţiile aglomerate din târguri, pieţe, curţile lăcaşurilor de cult, peroanele gărilor etc.  

Ce spun oficialii CFR Călători 

„Controlorii nu au în fişa postului să certe lumea că nu poartă mască. Ei atenţionează oamenii, acolo unde este posibil avem şi anunţuri în tren prin staţia de amplificare. Este o problemă de disciplină, poate şi una de civilizaţie şi în acest registru o vedem noi fiindcă, dacă se poartă masca într-un mijloc de transport, practic mare parte dintre problemele de transmitere a acestui virus sunt rezolvate”, declară directorul CFR Călători, Dan Costescu. După o perioadă în care au fost eliberate bilete cu locuri distanţate, pentru o călătorie în siguranţă, fără riscul infectării cu SARS-CoV-2, de la data de 1 iulie s-a renunţat la această măsură, şeful companiei CFR Călători spunând că nu mai are cadrul legal necesar.

  • Flash News: BILANȚ. Bucureştiul a fost luni pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore. Acesta este urmat de judeţul Argeş. Mai exact, în Bucureşti au fost înregistrate 120 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, în acest moment aici totalul persoanelor infectate ridicându-se la 6.208. Judeţul Argeş se află pe locul II, cu 96 de noi cazuri (total 3.512), iar judeţul Galaţi pe III, cu 62 de cazuri noi în ultimele 24 de ore (2.249 în total). Cele mai puţine cazuri sunt înregistrate în Covasna şi Sălaj - câte 1 caz. 
  • FOCAR. Şapte cadre medicale de la Spitalul Judeţean Buzău, din Secţia de Terapie Intensivă, au fost diagnosticate cu Covid 19, Direcţia de Sănătate Publică declarând focar de boală. Este vorba despre trei infirmiere, trei asistente și un medic de la secția de Terapie Intensivă. Autorităţile vor stabili dacă se impune testarea tuturor angajaţilor de pe secţia de ATI, dar şi ce se întâmplă cu pacienţii de pe această secţie. Operaţiile care erau programate şi care nu reprezintă urgenţe medicale vor fi amânate, urmând a se efectua doar intervenţiile ce nu pot fi temporizate. 
  • PETRECERE. Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Giurgiu, confirmat cu Covid-19, care trebuia să fie izolat la domiciliu a fost depistat de jandarmii din Prahova în timp ce se afla la picnic la Cota 1000 Sinaia, împreună cu alte două familii într-o zonă care nu era special amenajată în acest sens. Jandarmii au sesizat autorităţile competente în legătură cu acest caz şi au întocmit procesul verbal de sesizare privind săvâşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. 
  • PENITENCIARE. Un angajat al Penitenciarului Mărgineni şi altul de la Penitenciarul Deva au fost confirmaţi cu coronavirus. Cei doi lucrau în sectorul operativ, dar au purtat echipament de protecţie, a transmis Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Din primele verificări, în nici una dintre cele două unităţi penitenciare, nu a fost identificată simptomatologie specifică COVID-19 în rândul deţinuţilor, aceştia fiind monitorizaţi de către personalul medical. 
Mai multe