Trotineta electrică, interzisă pe trotuar! În ce condiții ai voie să folosești acest mijloc de transport pe drumurile publice

27 iulie 2020 14:54   Național
Ultima actualizare:

Rapidă și convenabilă ca și consum, trotineta electrică a câștigt tot mai mult teren în orașele agglomerate. Însă, legal și sigur este să mergi pe pista pentru biciclete sau pe stradă, spune Poliția Română. Pe trotuar este periculos atât pentru tine, cât și pentru pietoni. Și ilegal! Așadar, fii foarte atent când te urci pe trotinetă!

Pentru că pe străzi circulă în prezent foarte multe trotinete electrice, autoritățile au fost nevoite să reglementeze circulația acestora. Astfel, conform ordonanței care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, trotinetele trebuie să respecte următoarele reguli:

- Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane cu vârste de cel puțin 14 ani.- Pot circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.- Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă.- Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.- Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.- Este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Amenzi pentru abateri de circulație

Cine nu respectă regulile, plătește. Amenda pentru cei care nu respectă normele privind circulația trotinetelor electrice poate ajunge până la 725 de lei, coform legii. Adică 4-5 puncte amendă, iar punctul amendă este 145 de lei. Cei care nu își dotează corespunzător trotinetele electrice pot plăti chiar și 1.160 de lei, având în vedere că astfel de abateri se sancționează cu 6-8 puncte amendă.

76 de accidente în primele 6 luni

Anul acesta, trotinetele electrice au fost implicate în zeci de accidente rutiere pe drumurile din România, unele dintre ele chiar foarte grave. ”În primele 6 luni ale anului 2020, în România, s-au produs 76 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, în urma cărora 22 de persoane au fost rănite grav și 55 au fost rănite ușor. În anul 2019, au fost înregistrate 187 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, în urma cărora o persoană a decedat, 45 de persoane au fost rănite grav și 145 au fost rănite ușor”, a transmis IGPR pentru ziare.com.

Cele mai multe victime, în București

Anul trecut, cele mai multe victime înregistrate ca urmare a accidentelor cu trotinete electrice au fost în Capitală. Au fost înregistrate 40 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice, 40 de persoane fiind rănite grav, conform Brigăzii de Poliție Rutieră București. Din fericire, nici o persoană nu a și-a pierdut viața în urma acestor evenimente rutiere. 

Click! spune  

În București, există șase companii care oferă trotinete de închiriat: Bolt, Wolf-e, Flow, Lime, MELC și Splash, iar în curând piața se va mări cu firma Bird. Bolt este cel mai nou competitor și imbatabil: nu are taxă de deblocare a trotinetei, cid oar taxa de 0.6 lei/minut. În schimb, Lime are flota cea mai mare: peste 200 de trotinete electrice apar disponibile pe hartă.

Citește și:

Trotinetele electrice, pericol public! Un om a murit. Cine mai are voie să le conducă

Noi reguli pentru conducătorii de trotinete electrice. Nu mai au voie pe trotuare!

Mai multe