Trotinetele electrice, pericol public! Un om a murit. Cine mai are voie să le conducă

10 februarie 2020 15:23   Național
Ultima actualizare:

Traficul nebun din marile orașe i-a făcut pe oameni să găsească mijloace alternative de locomoție ca să nu mai stea cu orele în trafic. Așa a apărut trotineta pe drumurile publice, care circulă de câțiva ani, deși nu era reglementată prin lege. Un pericol, de altfel, dacă ar fi să ne luăm după statistică. În ultimii trei ani, un om a murit și aproape 200 au fost răniți în accidente cu trotinete electrice.

Trotineta electrică este un mijloc modern de deplasare în zonele aglomerate, astfel că Bucureștiul este plin de ele. Pe carosabil sau pe trotuar, acestea trec ca nebunele, mai ales la orele de vârf, când drumul nu e acoperit de zăpadă.

Prind până la 24 km/h și au o autonomie de 12 km. Astfel că de acasă și până la serviciu și invers sunt perfecte. Dar, șoferii trebuie să fie cu ochii în patru ca nu cumva să le lovească. Și totuși au avut loc incidente neplăcute!

Aproape 200 de accidente cu trotinete electrice, în trei ani

„Folosirea trotinetei electrice a generat foarte multe accidente. MAI a elaborat un proiect de ordonanță a Guvernului care va modifica OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice. Ne dorim prin acest proiect creșterea nivelului siguranței rutiere în România, prin prevenirea accidentelor în care sunt implicate trotinetele electrice. În perioada 2016- 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice soldate cu un deces, 37 răniți grav și 156 răniți ușor”, a precizat recent ministrul de Interne, Marcel Vela.

În aceste condiții, proiectul de reglementare a acestor vehicule a fost aprobat în Guvern pe 4 februarie.

Trotinetele electrice, interzise pe trotuare

Astfel că trotinetele sunt de acum interzise pe trotuare. Ele pot circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h.

În plus, sunt conduse doar de către cei care au peste 14 ani. Până la împlinirea vârstei de 16 ani, aceștia vor purta cască.

În actul normativ se mai menționează că trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu dispozitive funcționale de iluminare și reflectorizant-fluorescente.

În Capitală, trotinetele electrice sunt închiriate

Multe dintre ele sunt închiriate, în Capitală. Serviciul a intrat pe piață locala printr-un parteneriat cu Primăria Capitalei, iar pentru început sunt disponibile 1.000 de trotinete electrice.

Le găsești la orice colț de stradă, la gurile de metrou, în parcări sau în zonele frecventate vizitate de turiști. Pentru a putea închiria aceste trotinete ai nevoie de o aplicație pe mobil, iar plata se face cu cardul tot din aplicație. În jur de 2 lei se plătește deblocarea, după care taxarea se face în funcție de km făcuți. Dacă o încarci, ți se reduce costul final.

Lime este o companie deținută de Uber, deci principiul este cam același și serviciile sunt interconectate între ele.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/noi-reguli-pentru-conducatorii-de-trotinete-electrice-nu-mai-au-voie-pe-trotuare

https://www.click.ro/vedete/romanesti/adio-masini-si-motoare-am-trotineta-zburatoare-foto

https://www.click.ro/vedete/romanesti/kamara-i-innebunit-pe-toti-cu-trotineta-lui-electrica

Mai multe