Tu știi ce să faci dacă cineva intră în stop cardio-respirator lângă tine?

8 mai 2016 13:29   Național
Ultima actualizare:

Moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng după ce s-a prăbușit fără suflare pe teren la meciul Dinamo-Viitorul vineri, 6 mai, și intervenția deficitară a medicului echipei și a celui de pe ambulanța privată Puls a arătat o dată în plus cât de important este să cunoaștem ABC-ul intervenției în asemenea cazuri.

În cazul unui stop cardio-respirator, orice secundă care trece fără ca inima să pompeze sânge poate însemna viață sau moarte, avertizează Departamentul pentru Situații de Urgență. Șansele de supraviețuire cresc dacă se începe imediat resuscitarea. După apelul la 112, fiecare dintre noi poate aplica câteva gesturi simple care să-l salveze pe cel aflat în stop cardio-respirator.

Este esențial să rețineți că oricine poate aplica aceste măsuri, nu doar personalul specializat, mai ales că majoritatea accidentelor de acest fel se petrec acasă sau pe stradă.

1. Sunați la 112 și anunțați situația de urgență.

2. Verificați dacă persoana respectivă răspunde când vorbiți cu ea.

3. Eliberați căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea bărbiei.

4. Verificați dacă persoana respiră sau nu.

Pacientul se află în stop respirator dacă nu se observa distensia cutiei toracice, nu se aude zgomotul produs de trecerea curentului de aer prin căile respiratorii și nici nu se simte suflul produs de respirație, plus cianoza tegumentelor, mai ales în jurul buzelor.

Absența respirației impune măsuri rapide de resuscitare. Iată cum procedați pentru a face o respirație artificială corectă!

Mai multe