Tulpina Delta. Ce trebuie să știm despre mutația care declanșează valul 4 în România

6 iulie 2021 15:18   Național
Ultima actualizare:

Tulpina Delta, noua mutație indiană a coronavirusului, este pe cale să declanșeze valul 4 al pandemiei de Covid în lume. Această variantă de SARS-CoV-2, cea mai contagioasă de până acum, a apărut pentru prima oară în India, iar apoi s-a răspândit în Marea Britanie. În România există deja o transmite comunitară în cel puțin trei regiuni din sudul țării. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în județele Argeș, Ilfov și municipiul București.

Credeam că dacă ne vaccinăm, încet, dar sigur, vom ieși din această criză sanitară, iar pandemia se va sfârși. Iată că virusul se întoarce parcă și mai puternic printr-o nouă mutație de două ori mai contagioasă decât varianta inițială apărută în Wuhan. Medicii din întreaga lume atenționează că inclusiv persoanele vaccinate cu cele două doze de vaccin se pot infecta. Însă riscul cel mare și-l asumă cei nevaccinați. 

Tulpina Delta, răspândire rapidă în lume

Tulpina Delta a fost identificată pentru prima dată în India, în decembrie anul trecut. Apoi, a ajuns în Marea Britanie, ceea ce a dus la creşterea numărului de infecţii şi decese în Regat. Primul caz Delta din Statele Unite a fost diagnosticat în luna martie, iar la sfârşitul lunii iunie, noua tulpină a reprezentat deja mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit această versiune a virusului „cea mai rapidă”.

Delta, cea mai contagioasă mutație Covid

Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului, sunt de părere specialiștii. Din ceea ce ştim până acum, toți cei imunizați împotriva coronavirusului sunt protejați, dar oricine nu este vaccinat şi nu respectă măsurile de prevenție și restricțiile sunt expuși riscului de infectare, spun medicii.

Tulpina indiană (Delta – B1.617.2) se răspândeşte rapid şi se află în transmitere comunitară în cel puţin trei zone din sudul ţării, conform autorităţilor sanitare. Cele mai multe infectări cu tulpina Delta – de două ori mai contagioasă decât cea din Wuhan – se înregistrează în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş şi Ilfov.

Specialiştii apreciază că numărul de cazuri este mai mare decât cel comunicat oficial, deoarece capacitatea de secvenţiere genomică a României este redusă, scrie Adevărul. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) avertizează că numărul de infectări cu varianta Delta confirmate în urma secvenţierilor genomice a ajuns la 57, de 2,5 ori mai multe decât la începutul lunii. „În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta. În schimb, există evidenţe de transmitere comunitară susţinută în municipiul Piteşti şi comune învecinate”, se arată în comunicatul CNSCBT. Cele mai multe cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în: judeţul Argeş (17), judeţul Ilfov (15), municipiul Bucureşti (12), judeţul Dolj (6) şi judeţul Braşov (3). Judeţele Arad, Buzău, Dâmboviţa şi Teleorman au câte un caz.  

Avertizarea OMS: „Și persoanele vaccinate trebuie să se protejeze în continuare”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează persoanele imunizate cu schemă completă că nu ar trebui să se simtă în siguranță doar pentru că au făcut ambele doze de vaccin Specialiștii OMS le recomandă acestora să poarte în continuare masca de protecție, să păstreze distanța socială și să respecte măsurile de siguranță anti-Covid, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid pe tot globul.

„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate, transmite Digi24. „Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a adăugat acesta.

Mai multe