Turism medical în România. Pentru ce vin străinii să se trateze la noi
România este tărâmul unde mulți străini își caută sănătatea sau frumusețea. Pleacă de aici cu o dantură impecabilă, femeile cu sâni retușați, riduri mai puține, iar cei care au diverse afecțiuni apelează, de asemenea, la medicii noștri. Se face turism medical în România, iar Click! îți spune pentru ce vin străinii să se trateze la noi.
În timp ce românii fug din țară și pleacă să se trateze în diferite colțuri ale lumii, străinii se înghesuie să vină la noi.
Aleg clinicile private, care oferă servicii de calitate la prețuri mici.
”Suntem căutați, în special, pentru stomatologie-ortodonție, pentru operațiile estetice, oftalmologie, ortopedie, infertilitate, dar și pentru stațiunile balneoclimaterice”, ne-a declarat Bogdan Tomoiagă, secretar de stat la Ministerul Turismului.
Tarifele medicale sunt cu 70% mai ieftine decât în străinătate
Acesta a mai precizat faptul că tratamentele medicale sunt cu 70% mai ieftine decât în alte state din Europa. Spre exemplu, o operație de mărire de sâni costă la noi 3.000 de euro, iar în afară ajunge la 10.000 de euro.
Potrivit deputatului Nicoale Bănicioiu, prețul transplantul de ficat sau de cornee este cu 50% mai mic. În străinătate, trebuie să scoți din buzunar pentru o asemenea intervenție 100.000 de euro. Astfel că străinii sunt din ce în ce mai mulți.
Dacă în 2016, în România au venit 11.000 de turiști de peste hotare, în 2017 cifra a ajuns la 50.000. Pe lângă turismul medical, stăm bine și la turismul de afaceri, iar reprezentanții de la Turism au în lucru 148 de proiecte susținute din bani europeni.
Dar de ce nu se înghesuie, totuși, străinii pentru intervenții mai complicate?
”România este principalul exportator de medici. Ne lipsește aparatura și nu au încredere în sistemul de sănătate”, a explicat Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății.
Dar cum ajung străinii să se trateze la noi? Fie caută clinici private pe internet și își fac singuri programare și rezervare la hotel și avion, fie apelează la ajutorul Asociației Române de Turism Medical, care este non-profit și promovează acest concept peste tot în lume.
Din asociație fac parte spitale, clinici, furnizori de servicii medicale, agenții de turism, companii aeriene și companii de asigurări.