Turistă cu un picior rupt, salvată cu ajutorul dronei
Premieră în misiunile de salvare montană derulate în Masivul Ceahlău! Pentru a ajunge la o turistă din Germania care suferise o fractură la un picior, Serviciul Salvamont Neamţ a utilizat o dronă. Dispozitivul a transmis cu exactitate coordonatele victimei, dar şi alte date necesare operaţiunii de salvare.
Echipajele profesioniste din Neamţ au folosit pentru prima dată o dronă, în operaţiunea de salvare a unei turiste rănite. Desfăşurată vineri după-amiază, misiunea a durat cinci ore. Femeia care solicitase ajutor se afla în zona Poiana Scăiuş, pe un traseu dificil din Masivul Ceahlău, între Duruitoarea şi Dochia, şi suferise o fractură la picior. „Prima echipă de intervenţie a ajuns în jurul orei 16.30 în zona unde s-a produs accidentul şi a acordat primul ajutor, imobilizând membrul fracturat cu o atelă vacumatică”, explică Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, pentru adevarul.ro. “În jurul orei 17.00, după sosirea celei de-a doua echipe, victima a fost asigurată şi a început transportul. Au fost necesare mai multe lansări în coardă pentru a depăşi zonele de abrupt. În jurul orei 20.00, victima, care avea dureri considerabile, a fost predată la autospeciala Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ”, adaugă Papalicef.
Deşi în acest caz s-ar fi impus chemarea elicopterului SMURD, cercetarea cu drona a arătat că nu sunt întrunite condiţiile tehnice pentru o astfel de intervenţie: „Noi am lansat drona ca să vedem exact locul accidentului. Folosirea dronei certifică faptul că un elicopter poate să intervină sau nu într-o extracţie. S-a găsit un loc de extracţie mai sus, dar era imposibil să transportăm până acolo victima cu acele traume”, spune şeful Salvamont.
Dronele mai sunt utilizate de serviciile Salvamont Mureş, Gorj şi Harghita, iar Papalicef detaliază: „Astfel de echipamente au multiple utilizări. Cu o dronă se poate transporta, de exemplu, o fiolă cu ser antiviperin până la o distanţă de 6 - 7 kilometri. Noi ajungem în două ore şi jumătate de la baza muntelui până sus, pe platoul Dochia, iar o dronă profesională zboară cu 70 de kilometri pe oră. Lansată de la centrul de comandă de lângă Duruitoarea, drona a atins cota platoului Dochia în 3-4 minute”.
De asemenea, dronele sunt utile în căutările pe timp de noapte. „Am avut o mulţime de cazuri de familii cu copii rătăcite şi trebuia să-i rugăm să facă un foc pentru a-i identifica. Aşa, cu GPS-ul şi cu proiectoarele de pe dronă ajungem imediat la locul intervenţiei”, încheie şeful Salvamont Neamţ.