Udrea rămâne vecină de tarla cu Băsescu
Zi proastă, ieri, pentru Elena Udrea! Nu numai că a fost adusă în cătuşe, cu duba la DNA, dar procurorii i-au pus şi sechestru asigurător pe mai multe imobile şi pe câteva milioane de lei din avere, în dosarul „Gala Bute”. Terenul din comuna Nana, unde e „vecină” cu Traian Băsescu, a rămas însă neatins.
Cu părul prins la spate, în coadă, purtând un palton negru şi cu mâinile încătuşate, Elena Udrea a coborât, ieri dimineaţă, la ora 9.45, din duba Poliţiei. A intrat repede în sediul DNA, unde era aşteptată de procurori, care i-au adus la cunoştinţă noi măsuri în dosarul „Gala Bute”, în care e acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.
După aproximativ o oră, avocatul politicienei, Marius Striblea, a ieşit din sediul DNA şi a declarat că Elena Udrea a fost anunţată că i s-a pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile şi pe „câteva milioane de lei”. Întrebat dacă între bunurile imobile se află şi moşia de la Nana a Elenei Udrea, avocatul a spus că nu a văzut ca în documentul procurorilor să fie specificat acel teren. Ceea ce înseamnă că apropiata lui Traian Băsescu îi va rămâne acestuia vecină de tarla, în comuna Nana, din judeţul Călăraşi. Fostul preşedinte are, aici, un teren agricol de 290 de hectare. Băsescu a declarat, anul trecut, că a plătit pentru fiecare hectar 4.500 de euro. De fapt, terenul a fost cumpărat prin intermediul fiicei sale Ioana, care a făcut un credit de 1,3 milioane de euro, pe 30 de ani, pentru care plăteşte o rată lunară de 5.000 – 6.000 de euro. La rândul său, Udrea are în Nana un teren de 1,8 hectare, pe care a zis că vrea să cultive cereale, legume şi seminţe oleaginoase.
Declaraţie de avere
- Clădiri: două, în Bucureşti
- Maşini: două Fiat 500 şi Mercedes
- Conturi: 1,03 milioane lei; 86.000 euro
- Plasamente: 2,21 milioane lei; 380.000 euro.
- Bijuterii: 100.000 euro
- Terenuri în Bucureşti: 11.000 mp (şase locaţii)
- Terenuri în comunele Suhatu, Nana, Gurbăneşti şi Săruleşti, din judeţul Călăraşi: în total, 420.665 mp.
Obreja şi Ariton, audiaţi pentru Gala Bute
La DNA a fost dus ieri, din arest, şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care s-a ocupat de organizarea Galei Bute. Obreja este acuzat, în acest dosar, de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, la DNA a venit şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, cercetat sub control judiciar. Acesta e inculpat pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie, fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu.
Dorin şi Alin Cocoş şi-au pus cenuşă-n cap
Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, aflaţi în arest, şi-au recunoscut faptele pentru care au fost trimişi în judecată în cel de-al doilea dosar al fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, potrivit Mediafax. Cel puţin aşa a declarat, ieri, unul din avocaţii acestora, la ieşirea din sala de judecată de la ICCJ. În acest dosar omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, iar Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, potrivit DNA.