Udrea-Ridzi: prietene în Guvern, colege de suferinţă după gratii

16 februarie 2015 22:18   Național
Ultima actualizare:

Încă un fost ministru a ajuns după gratii. Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată, ieri, de Curtea Supremă, la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Înainte de anunţarea verdictului, fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, afirma sus şi tare că este nevinovată. Duminică, a postat pe blog un text în care vorbeşte de probe din proces şi probleme de sănătate, susţinând că speră ca judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să înţeleagă că e nevinovată. Fostul demnitar pune pe seama naivităţii multe din lucrurile care i s-au întâmplat.

Monica Iacob-Ridzi: «Am crezut prea mult în oameni»

”Mi-am dorit să nu mai moară oameni nevinovaţi prin spitale şi să dăm o şansă Văii Jiului. Am crezut că toţi sunt corecţi şi cu frică de Dumnezeu, ca mine. Am fost naivă, recunosc. Am plătit politic şi personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult în oameni. Am înţeles preţul pe care credulitatea mea l-a impus într-o lume mai mult mercantilă şi mai puţin cu suflet”, scrie pe pagina sa de Internet Monica Iacob-Ridzi. Ea le-a cerut judecătorilor să-i ofere posibilitatea de a-şi creşte cei doi copii, între care unul mai mic de un an şi jumătate, şi a susţinut că totul i se trage de la faptul că a fost “credulă”.

Fostul ministru scrie şi despre problemele sale de sănătate, care s-au acutizat în ultimii şase ani ca urmare a procesului în care este judecată. ”Din păcate aceşti ultimi şase ani din viaţă şi-au pus amprenta definitiv asupra vieţii şi familiei mele. Sunt şase ani în care bolile pe care le aveam s-au agravat şi au apărut şi altele noi. Sunt şase ani în care am alergat între spitale, avocaţi, experţi, instanţă şi iar spital”, mai arată Monica Iacob-Ridzi.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro). Fostul demnitar s-a predat aseară, în jurul orei 18.00, la Poliţia Judeţeană Cluj.

DNA cere arestarea Elenei Udrea în «Gala Bute»

Procurorii DNA au cerut ieri, cu doar o zi înainte de judecarea recursului la prima cerere de arestare, un nou aviz pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarul “Gala Bute”. Una dintre acuzații se referă la faptul că Elena Udrea, în 2011, a cerut şi a primit de la Adrian Gardean foloase materiale de 10% din plăţile ministerului pentru contractele încheiate cu SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp. “Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de SC Termogaz Company SA şi de SC Kranz Eurocenter SRL din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel”, precizează DNA. “Noua cerere formulată de DNA către Parlament pentru arestarea preventivă reprezintă un exces. Avem de-a face cu o situaţie fără precedent în istoria juridică a României ca, pe numele aceleiaşi persoane, să se ceară atâtea mandate de arestare”, a transmis Elena Udrea, pe pagina de Facebook.

Monica Iacob-Ridzi suferă de o boală rară de sânge

Monica Iacob-Ridzi și soțul ei, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul orașului Petroșani, au împreună doi copii, un băiat de 5 ani și o fetiță de un an și jumătate. După nașterea primului copil, în 2009, fostul ministru al Tineretului și Sportului a fost diagnosticat, la Viena, cu o boală rară de sânge, preleucemie. În 2010, Ridzi a fost de mai multe ori la control la o clinică din București, apoi și la Viena. În iarna lui 2010, Monica Iacob-Ridzi a fost internată în capitala Austriei. Întrebat cum se simte soția lui, primarul din Petroșani spunea la acea vreme: “Față de cum a fost, s-a mai îmbunătățit puțin, pentru că ea a avut infecția aceea a măduvei osoase. Acum face tratament”. Acesta a confirmat faptul că boala de care suferă fostul ministru poate evolua spre leucemie și că nu știe exact dacă tratamentul dă speranțe de vindecare. În primăvara anului trecut, după ce fostul ministru a fost condamnat, în primă instanță, la cinci ani de închisoare, pe fondul stresulului şi a supărărilor, boala de sânge de care suferă s-a agravat şi a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Operaţia a fost efectuată la Viena și a decurs bine.

Mai multe