Uite aşa poţi demola turnul în siguranţă!

16 ianuarie 2015 21:56   Național
Ultima actualizare:

S-a codit, a decis, apoi s-a răzgândit. Acum pare că ar vrea, dar nu e sigur. Primarul Oprescu recunoaşte că imobilul de birouri Cathedral Plaza stă de prea mulţi ani în coasta Catedralei Romano-Catolice, însă se teme să-l demoleze pentru a nu afecta lăcaşul de cult. Dom’ primar, ia exemplu de la japonezi!

Cea mai controversată clădire de birouri din România, Cathedral Plaza, este pe punctul de a fi demolată. Sau nu. Primarul Sorin Oprescu se gândeşte să pună în aplicare sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care a declarat-o ilegală şi, implicit, numai bună de trântit la pământ. Edilul se teme s-o demoleze, din cauza probabilităţii ca imobilele din jur să fie afectate.

„Au venit structuriştii şi mi-au explicat că dacă iau capacul, încep să taie etajele de pe clădire, se produce o alunecare de pământ şi catedrala suferă. Când m-au speriat aşa, ce să fac?”, s-a întrebat retoric, edilul, citat de hotnews.ro. Primăria a comandat o expertiză care să ateste că operaţiunile de demolare pot fi realizate în siguranţă. Soluţia poate veni din Ţara Soarelui Răsare, Japonia.

Compania de construcţii Kajima a inventat o metodă genială de demolare a imobilelor înalte, care nu afectează în nici un fel imobilele învecinate, nu generează zgomot ori praf. Tehnologia, numită „taie şi pune la pământ”, presupune eliminarea fiecărui etaj în parte, de la bază spre acoperiş. Concret, japonezii înlocuiesc stâlpii de sprijin ai turnului cu coloane din oţel, hidraulice, controlate pe computer.

Un zid din beton suplimentar, construit în interiorul clădirii, preia o parte din greutatea structurii în timpul demolării. În vreme ce pereţii parterului sunt demolaţi, toată structura „se odihneşte” pe pilonii hidraulici, care sunt coborâţi lin până ce etajul următor ajunge la nivelul solului. Operaţiunea se reia până la dezafectarea întregii clădiri.  

Mai multe