Uite ce blocuri vor să facă în parc!

19 octombrie 2012 14:31   Național
Ultima actualizare:

Şase imobile cu două etaje, parcări subterane, alei şi grădini private sunt pe punctul de a lua locul a 500 de tei, castani, platani şi alţi arbori pretenţioşi din Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4. „Minunea" se întâmplă din cauza dezinteresului Primăriei generale în ceea ce priveşte protejarea zonelor verzi, tot mai puţine în Capitală.

Mai puţin de 30 de zile. Atât mai au la dispoziţie autorităţile Capitalei dacă vor să salveze o fâşie de 20.000 de metri pătraţi de verdeaţă din Parcul Lumea Copiilor.

Pe acest teren, disputat în instanţă de edili şi proprietari, cei din urmă au primit dreptul să construiască blocuri de locuinţe. Marioara Micşunescu, cea care deţine suprafaţa cu pricina, se prevalează de o decizie a Tribunalului Bucureşti, care îi dă mână liberă la construcţii.

Primăria Sectorului 4 este cea care e obligată acum să-i elibereze autorizaţia de construire. Deşi ani de-a rândul a fost privită ca un om negru al imobiliarelor, care vrea să distrugă spaţiile verzi, Micşunescu nu ar fi reuşit să ajungă aici fără „ajutorul" Primăriei Capitalei.

Blocurile care vor fi construite în dreptul străzii Pridvorului vor avea două etaje (al treilea a fost retras) şi vedere spre parc

„În 2001 am început să cumpăr suprafeţe de teren în jurul Parcului Tineretului, de la persoane care îşi dobândiseră dreptul de proprietate în baza Legii 18/1991. Patru ani mai târziu, Municipalitatea şi-a dat seama că vrea să folosească acele terenuri, aşa că a decis să ne mute pe toţi proprietarii în altă zonă a parcului. În 2008 am semnat contractul de relocare a terenurilor în zona în care azi e Parcul Lumea Copiilor. Noul teren obţinut prin relocare avea destinaţia de teren construibil, conform PUZ Parcul Tineretului din 2005", ne-a spus Micşunescu.

Locatarii care îşi vor cumpăra apartamente aici vor avea acces  la parcări şi grădini private

Dacă avântul dezvoltatorilor imobiliari e de înţeles într-o perioadă de boom economic, e inexplicabil cum reprezentanţii Primăriei Capitalei au preferat să facă troc cu spaţiul verde al bucureştenilor, în loc să ia măsuri pentru exproprierarea proprietarului.

Privind în urmă la anii şi banii pierduţi pe procesele cu statul, Marioara Micşunescu nu exclude varianta renunţării la proiectul rezidenţial. „Din punctul meu de vedere există două posibilităţi: fie construiesc acele blocuri, conform proiectului, fie sunt despăgubită de Primăria Capitalei. Sunt dispusă să se facă o evaluare corectă a terenului şi să fiu expropriată pentru cauza de utilitate publică. Nu pot să spun care e valoarea suprafeţei pe care o deţin, dar mă voi mulţumi cu suma care va fi stabilită în urma evaluării", ne-a spus Marioara Micşunescu.

«Să le dea teren în altă parte»

Dumitru Medeleanu, 73 de ani: „Nu e normal, domnule, ca primăriile să le permită să construiască în parc. Să le dea teren în altă parte, că e loc. Nouă ne iau spaţiul verde şi ne dau în schimb betoane"

Petruţa Pană, 34 de ani: „N-o să mai avem aer deloc. Chiar nu se pot construi blocurile astea în altă parte? Aici e parc de când mă ştiu eu"

Mai multe