Uite ce ne mai pregătesc guvernanții!
În fiecare zi apare încă o ”bombă” de la Guvern. Anunțul că se pregătește majorarea accizei la carburanți i-a supărat pe transportatori, care se pregătesc să iasă din nou în stradă. Iată ce alte decizii vor să ia guvernanții.
Nu este vacanță la Palatul Victoria. Se lucrează de zor. Guvernanții ne pregătesc noi surprize care ne vor afecta pe toți. Iată ce mai vor să facă.
Se măresc accizele la carburanți
Un plin de benzină ar putea costa cu 20 de lei mai mult, de la 1 septembrie. Guvernul vrea să majoreze accizele cu 22% pentru benzină și cu 14% pentru motorină. Inevitabil, va urma creșterea prețurilor la toate produsele.
Majorarea va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, scrie digi24.ro. Transportatorii au anunțat imediat că se pregătesc de proteste și, în plus, mulţi şoferi nu vor mai alimenta din România, preferând Ungaria şi Austria, ţări care vor oferi preţuri mai bune de luna viitoare şi o rambursare rapidă a unei părţi din accize. Primul efect va fi creşterea tarifelor în transporturi cu cel puţin 10%, în condiţiile în care marja de profit în transportul comercial este de maximum 4%, iar media este la 2-3%, estimează reprezentanţii transportatorilor. Este posibil ca unele firme de transport să intre în insolvență.
Firmele, taxate dacă nu au angajați și persoane cu handicap
Firmele ce au minimum 50 de angajați care nu încadrează, din septembrie, persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați vor fi obligate să achite lunar la bugetul de stat o sumă. Aceasta va fi egală cu salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat astfel de persoane, potrivit profit.ro. Astăzi, suma de plată este de 50% din salariu. Firmele nu vor mai avea decât opțiunea de a cotiza la buget, nu și de a cumpăra produse/servicii realizate de astfel de persoane, ca în prezent. Regula a fost instituită acum de Guvern, cu argumentul că, la finalul anului trecut, numărul persoanelor cu handicap angajate în instituții publice și firme nu depășea 35.000. Obligația va fi valabilă și pentru instituții publice.
Scutire de impozit pentru medici
Medicii vor fi, de la anul, scutiţi de la plata impozitului pe venit, scrie digi24.ro. Programul de guvernare avea în vedere o măsură pentru extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici şi pentru toţi cei care lucrează în cercetare.
Fără impozit pe dividende
Una dintre măsuri vizează eliminarea impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2018. În prezent, există o cotă de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende. Plătitorii de venituri din dividende vor avea obligaţia de a completa şi depune declaraţia informativă pentru fiecare beneficiar de venit.
Agricultorii harnici, avantajaţi
Guvernul vrea, de asemenea, să scutească de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, în timp ce pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local să poată majora impozitul pe teren cu până la cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an. În prezent, orice persoană care are în proprietate un teren agricol, amplasat în intravilanul sau extravilanul unei localităţi, datorează impozit pe teren, exprimat în lei/hectar, în funcţie de rangul localităţii, zona şi categoria de folosinţă, scrie digi24.ro. Guvernul vrea să lase la latitudinea consiliilor locale scutirea sau reducerea de la plata impozitului pentru mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.
Băncile, cu plafon
Guvernul va interveni şi în sistemul bancar, unde propune ca băncile să îşi poată deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanţelor în străinate în limita unui plafon de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora, scrie digi24.ro.