Uite ce pensie are omul care i-a condamnat la moarte pe soții Ceaușescu

28 decembrie 2017 13:29   Național
Ultima actualizare:

La 25 decembrie 1989, soții Elena și Nicolae Ceaușescu erau condamnați la moarte, la Târgoviște. Din completul de judecată, care a ordonat uciderea fostului dictator comunist și a soției sale, a făcut parte și Gelu Voican Voiculescu, acum pensionar.

Gelu Voican Voiculescu a devenit foarte cunoscut în decembrie 1989, când a avut un rol activ în Revoluție. Alături de personaje precum Virgil Măgureanu și Victor Atanasie Stănculescu, Voiculescu a făcut parte din completul de judecată care i-a condamnat pe soții Elena și Nicolae Ceaușeascu la moarte.

În ultimii ani, după ce s-a pensionat, Voiculescu (75 de ani) s-a retras din viața publică. În anul 2016, a fost cooptat în calitate de consilier personal la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist. Cu această ocazie, Voiculescu și-a depus declarația de avere.

Conform documentului cercetat de Bugetul.ro, „călăul” soților Ceaușescu încasează lunar o pensie de 1.920 lei. Și-a rotunjit veniturile lunare anul trecut, pentru funcția de consilier, când primea lunar și un salariu de 2.640 de lei.

Cine este Gelu Voican Voiculescu

S-a născut la 8 februarie 1941, la București. El a făcut parte din completul de judecată care i-a condamnat la moarte pe fostul dictator comunist al României, Nicolae Ceaușescu, și pe soția sa. De asemenea, Voiculescu a asistat la execuția soților Ceaușescu, din 25 decembrie 1989, de la Târgoviște, ocupându-se de aducerea trupurilor neînsuflețite la București, precum și de îngroparea acestora.

Gelu Voican Voiculescu a ocupat funcția de viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990). Mai mult, el a fost senator de Buzău în legislatura 1990-1992, ales pe listele partidului FSN, dar și ambasador în Tunisia și Maroc.

Mai multe