Uite ce să mănânci ca să te bronzezi repede!

20 iulie 2015 22:42   Național
Ultima actualizare:

Vrei să te bronzezi repede, uniform, fără să-ţi pui sănătatea în pericol? Ai grijă ce mănânci! Nutriţionistul Lygia Alexandrescu îţi dă câteva sfaturi legate de alimentaţia potrivită pentru ca pielea ta să devină arămie într-un timp scurt, pe cale naturală, fără uleiuri care să accelereze bronzarea.

Cine ar fi crezut că, dacă mănânci anumite alimente, te bronzezi mai repede şi, în acelaşi timp, îţi protejezi pielea? Ei bine, potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, există o substanţă care se regăseşte în multe fructe şi legume şi care face o astfel de „minune”. Este vorba de beta-caroten. „Studiile clinice au arătat că, printr-un consum echilibrat de alimente bogate în beta-caroten, organismul poate beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi, substanţe care distrug celulele. Această protecţie are un nivel mai ridicat atunci când în organism alături de beta-caroten mai există şi vitaminele C şi E”, spune specialistul.

Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt legumele şi fructele de culoare verde, galbenă şi portocalie: morcov, spanac, salată verde, roşii, broccoli, pepene galben, dovleac, cartof dulce, mango. Lygia Alexandrescu spune că se mai recomandă consumul de brânză dulce proaspătă, alune de pădure nesărate şi neprăjite şi ouă. În general, cantitatea de beta-caroten existentă într-o plantă este direct proporţională cu intensitatea culorii acesteia.

„Beta-carotenul, alături de celelalte substanţe nutritive protectoare, apără de acţiunea radicalilor liberi organismul şi pielea expusă razelor solare”, a explicat medicul. De asemenea, este obligatorie aplicarea cremelor cu indice maxim de protecţie atât înainte, cât şi după expunerea la soare. În plus, timpul de expunere la soare trebuie să fie limitat şi numai dimineaţa devreme şi după-amiază, înainte de apus, mai ales, în această perioadă când indicele radiaţiilor ultraviolete este mare. Potrivit meteorologilor, în sudul şi sud-estul ţării, acesta este de 9-10, pe o scară de la 0 la 15, iar în restul ţării, de 8-9.

Trei reţete pentru o bronzare accelerată

SALMOREJO. Se prepară pe bază de roşii cu puţină pâine, ulei de măsline extra virgin şi sare, care se amestecă până se obţine consistenţa unei creme. Se pot adăuga câteva bucăţele de jambon şi ou fiert.GUACAMOLE. Se prepară din avocado, care se pisează. Se adaugă ardei iute, roşii, suc de lămâie, coriandru.  MANGO CROCANT. Un desert delicios din mango, frunze de mentă, migdale, alune şi fistic. Deasupra, se răzuieşte puţină ciocolată neagră.

Mai multe