Uite cum alegi carnea de miel!
Cumpăraţi doar din magazine autorizate
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să cumpăraţi produsele alimentare pentru masa de Paşte numai din spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aici, toată marfa pe care o găsiţi la vânzare e verificată.
Alimentele, doar cu certificat
Alimentele şi, în special carnea de miel sau ied, sunt bune de consum doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Ea atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Sunt două tipuri de carne la vânzare
În ceea ce priveşte originea cărnii, se identifică două tipuri de carne: cea de miel sau ied care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi cea care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar.
Verificaţi forma ştampilei!
Carnea de miel care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate: denumirea ţării, respectiv România cu majuscule sau codul ISO al ţării "RO", numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine şi abrevierea Comunităţii Europene.
Conform ANSVSA, cea obţinută prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: "ROMÂNIA", iar în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii.
Aici puteţi face reclamaţie
În cazul în care sesizaţi nereguli în ceea ce priveşte ştampila (inclusiv comercianţi care vând carne de miel, ied şi oaie fără să poarte halat, şorţ, bonetă de culoare albă şi mănuşi), puteţi face reclamaţie la numărul de telefon 0800 826 787. Acesta poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.
Carnea proaspătă are culoarea roz
"Carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică. Produsul nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii. Carnea de miel sau de oaie care este veche îşi pierde din elasticitate, are o culoare cărămizie cadaverică, la atingere este lipicioasă şi miroase. Organele de miel se alterează mai repede decât carnea, deci ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt proaspete sau nu. Dacă vrei şi organe pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ţi le vândă direct din carcasa mielului".