Uite cum alegi şi păstrezi legumele de primăvară!

12 martie 2013 15:03   Național
Ultima actualizare:

„Hai poftiţi că nu greşiţi, pe noi aicea ne găsiţi!" strigă ţăranii din spatele tarabelor cu legume şi verdeţuri de primăvară.  

Pieţele sunt arhipline, te calci în picioare ca să cumperi o legătură de ceapă verde sau de ridichi.

Chiar dacă preţurile nu sunt tocmai mici, nu vezi om care să nu plece încărcat cu plase pline cu urzici, ştevie, lobodă, salată, ceapă sau spanac.

Ţine ceapa verde în pungi de hârtie

Cum se alege? Cumpără ceapă verde cu bulbi albi şi frunzele de o culoare vie, verde. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi.

De asemenea, evită să cumperi ceapă cu frunze veştede, rupte, lovite sau pătate. Apasă uşor pe bulbi dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că înteriorul nu este bun.

Cum se păstrează? Ceapa verde se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.

Caserole de plastic pentru ridichi

Cum se aleg? În primul rând, ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă.Ai grijă să nu fie putrezite! Motivul? Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul.

Cum se păstrează? Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc întunecos şi răcoros.

Urzicile se ţin în frigider maximum două zile

Cum se aleg? Cumpără de la piaţă urzici cât mai fragede şi evită-le pe cele care sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere. Înainte de a le prepara curăţă-le de iarbă şi spală-le de mai multe ori până când apa rămâne curată.

Cum se păstrează? Urzicile nu se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie. Nu le ţine prea mult depozitate pentru că se vor veşteji.

Păstrează salata în locuri întunecate

Cum se alege? Salata verde este vedeta sezonului. Când cumperi, alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie. Evită salata veştejită, cu frunze tăiate, rupte, murdare şi pătate.

Cum se păstrează? Salata se poate păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji repede. Salata nu ţine foarte mult timp, aşa că este recomandat să o consumi cât mai repede.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Primăvara este momentul să diminuăm consumul de carne şi să creştem consumul de verdeţuri şi legume de sezon: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, mazărea nouă, fasole fideluţă, etc.

Dintre alimentele primăverii prin efectele lor benefice organismului se remarcă frunzele de păpădie care tonifică, detoxifiază şi au proprietăţi hepatoprotectoare, leurda, urzica, usturoiul şi ceapa verde. Acum este momentul să renunţăm la cărnuri, mezeluri şi mâncăruri grele şi să alegem salate pe bază de legume proaspete.

Click! Spune

Uite cât te costă în piaţă verdeţurile şi legumele de sezon:

- Spanac – 4,5 - 5 lei kg - Urzici – 1 leu grămada - Salată – 2,5 lei - Ştevie – 1 - 1,5 lei legătura- Ceapă verde – 1 - 1,5 lei legătura - Lobodă – 1 - 1,5 lei legătura- Ridichi – 1,5 - 2 lei legătura

Mai multe