Uite cum arată cel mai mare spital din Europa!
AKH din Viena (Austria) a devenit ultracunoscut la noi când, în 2006, a fost operat aici, de hernie de disc, preşedintele Traian Băsescu. A urmat Teo Trandafir, operată de o pancreatită care i-a pus viaţa în pericol. Click! a intrat în cel mai mare spital din Europa şi vă prezintă locul în care mulţi români ajung fie trimişi de medici, fie sătui de spitalele româneşti.
Încă de la intrarea în Spitalul Universitar din Viena (AKH), al treilea ca mărime din lume (240.000 de metri pătraţi), eşti uimit de faptul că nici un paznic nu te întreabă unde mergi. Urmează un alt „şoc”: nu miroase deloc a spital. Podelele strălucesc şi, deşi e cel mai mare spital din Europa, e linişte şi nimeni nu trânteşte uşi. În plus, nici o farmacie nu se află în apropierea spitalului şi nici la parterul acestuia, deoarece este interzis prin lege!
Mai întâi, trebuie spus că accesul la spital se face foarte uşor, ţinând cont că staţia de metrou se află chiar la intrarea în unitatea medicală. Tot aici există o staţie de taxiuri, dar şi un loc pentru biciclete pentru cei care vin la clinică pe două roţi. În holul mare, ai impresia că te afli într-un mall decorat cu plante. Aici se găseşte o bancă, un supermarket, florărie, cofetărie, bancomate şi automate pentru plata facturilor. Nimic nu aduce a spital! Tot în apropierea holului principal se găsesc capelele: catolică, iudaică, islamică şi evanghelistă.
Am urcat la etajul 9, unde am intrat în una dintre multele săli de operaţie din departamentul de Anevrism toracic, condus de prof. Marek Ehrlich. „Suntem echipaţi cu cele mai moderne echipamente medicale. Această sală are propriul computer tomograf pentru ca pacientul să fie supus examenelor necesare chiar în sală. Este unul dintre motivele pentru care avem rezultate excelente”, ne-a explicat prof. Ehrlich. Am mers, apoi, la etajul 13, unde se află departamentul de Terapie intensivă pentru arşi. Am avut o strângere de inimă când am aflat că, aici, au fost trataţi nouă dintre tinerii răniţi în Colectiv. Totul este impecabil. În spatele uşilor închise se află încăperi septice, acesta fiind şi motivul pentru care medicii austrieci, foarte stricţi când vine vorba de reguli şi protocoale, nu permit accesul decât personalului specializat.
Formularul E112 nu mai e acceptat la AKH
„Între 5 şi 10 % din pacienţii care vin la AKH sunt străini, iar aproape jumătate dintre aceştia sunt români”, ne-a declarat prof. dr. Marek Ehrlich, directorul medical al Departamentului de Anevrism toracic din AKH. Până nu demult, străinii, inclusiv românii, puteau merge la AKH ca să se trateze în baza formularului E 112 (n.r. acesta certifică faptul că pacientul nu poate beneficia de tratament în timp util, în România, şi este îndreptăţit să primească tratament gratuit într-o clinică din UE). „Din păcate, deocamdată, AKH nu mai primeşte bolnavi în baza E 112, deoarece nu mai poate suporta anumite costuri”, ne-a declarat Darius Pencea, şeful Austria Med, lucru confirmat şi de surse medicale din AKH.
Click! spune
AKH Viena are: 26 de clinici universitare, 64 de săli de operaţie, 15 departamente de Terapie intensivă, 1.922 de paturi;
1.400 de medici şi circa 3.000 de asistenţi medicali;
Spitalizarea costă 1.383 euro/zi;
În 2016 au fost trataţi la AKH 1.763.195 de pacienţi, s-au făcut 55.431 de operaţii, dintre care 174 transplanturi de rinichi, 52 de ficat, 43 de inimă, 103 de plămân, 4 de pancreas.