Uite cum arată farfuria zburătoare făcută de oameni!

30 iunie 2014 13:10   Național
Ultima actualizare:

OZN, farfurii zburătoare. De zeci de ani se discută despre invazia marţienilor cu astfel de obiecte în formă ovală. Până să vină omuleţii verzi, oamenii au construit o farfurie care a zburat în Cosmos şi s-a întors cu bine din primul drum. Americanii speră să poată folosi acest vehicul pentru a trimite oameni pe Marte.

Un imens succces, aşa spun oficialii de la NASA, după ce „farfuria zburătoare” fabricată pe Pământ s-a întors cu bine din primul test.

Nava în formă de disc, legată de un balon imens umplut cu heliu, a urcat până la 36.600 de metri. De acolo, s-a desprins de balon și, propulsată de racheta cu care era dotată, și-a continuat ascensiunea până la 54.900 de metri, cu o viteză de aproape patru ori mai mare decât cea a sunetului, informează NASA.

A fost verificată reacția vehiculului la condiții similare celor din atmosfera planetei Marte. După îndeplinirea misiunii, nava a revenit la sol, cu ajutorul unei parașute care a frânat coborârea, până la o viteză de 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului. Deși parașuta nu s-a deschis complet, NASA a reușit să recupereze nava la ora prevăzută inițial și a afirmat că misiunea s-a derulat cu bine.

Vehiculul, care a costat circa 150 de milioane de dolari, a fost numit „Dezacccelaratorul supersonic de mică densitate („Low-Density Supersonic Decelerator”, LDSD), dar presa americană i-a spus pe scurt  „farfuria zburătoare”. Naveta a fost lansată sâmbătă de pe insula hawaiană Kauai și a revenit pe Terra într-o zonă din Oceanul Pacific.

Agenția aerospațială americană NASA speră ca LDSD să poate duce primii oameni pe planeta Marte.

Misiunea în spaţiu, prima din cele trei programate, a fost considerată un succes de specialiști, informează NASA.

Mai multe