Uite cum au ajuns cele mai mari râuri din ţară!

14 august 2015 22:13   Național
Ultima actualizare:

Ne mândrim cu apele noastre, frumos curgătoare. Însă, anul acesta, pârâurile au dispărut, iar râurile pot fi traversate cu piciorul. Autorităţile fac apel la locuitori să folosească apa cu grijă pentru că nu se ştie cât vor mai fi rezerve.

Este cel mai călduros an din ultimii 136 de ani şi nu a plouat ”sănătos” din luna martie. Seceta şi canicula au uscat râurile mici, iar albiile acestora par poteci. Peştii care înotau liniştiţi în marile răuri au dispărut. În 329 de localităţi, autorităţile au impus restricţii la consumul de apă. Cele mai mari râuri sunt acum nişte biete băltoace, iar apa ajunge până la genunchiul copiilor. Sunt la cote foarte scăzute toate râuri mari.

”Sunt semnalate secări ale fântânilor sau restricţionări ale consumului de apă în circa 329 de localităţi din ţară. Judeţele care se confruntă cu situaţii mai dificile sunt Argeş, în special zona Cotmeana, Gorj, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Olt, Sibiu şi Vrancea. Se disting sectoare de râuri mici cu fenomen de secare în bazinele Mureş, Jiu, Olt, Siret, Prut –Bârlad, Crişuri. Capitala nu are probleme de alimentare cu apă deoarece există o rezervă de apă suficientă în acumulările de pe râurile Argeş şi Dâmboviţa”, ne-a informat Apele Române. 

SUCEAVA. Râul Siret, la intrarea în ţară, în localitatea cu acelaşi nume, are un debit de 1,91 mc/s în condiţiile în care debitul normal pentru luna august ar fi de 12,9 mc/s. Şi valorile pentru râul Suceava sunt asemănătoare. De exemplu, debitul înregistrat vineri era de 3,97 mc/s, faţă de 20,2 mc/s cât ar fi normal. 

OLT. Unul dintre cele mai importante cursuri de apă din ţara noastră, Oltul, are adâncimea de 30 cm la vărsarea în Dunăre. Am găsit pe membrii familiei Alexandru la plajă, pe malul răului. Bărbatul ne-a arătat malul înalt de cinci metri, până unde ar fi fost normal să fie apă.

MARAMUREŞ. Eşti moroşan dacă ai grijă de apă! Acesta este apelul făcut de autorităţi către localnici: să consume raţional apa pentru că fântânile au secat, iar rezervele de apă sunt tot mai puţine. În mai multe localităţi s-au instituit restricţii de apă, scrie radiocluj.ro. Este cazul oraşului Baia Sprie şi a comunei Ocna Şugatag, unde pe timpul nopţii, furnizarea apei este sistată. 

TIMIŞ. Au secat râuri pe anumite porţiuni, iar pe cele mai multe nivelul apelor a scăzut. În această situaţie se află cursului râului Hăuzeasca, pe sectorul localităţii Fârdea, şi cursul de apă Moraviţa în localitatea cu acelaşi nume. 

Click! spune

Din 1860 şi până în prezent, cei mai călduroşi ani au fost 1998, 2001, 2002, 2003, şi 2004. Lipsa precipitaţiilor a făcut ca România să se confrunte cu fenomenul de secetă prelungită în anii 1894-1907, 1945-1951, 1983-1994, 2000-2003. Prin durată, intensitate şi efecte, seceta din anul 2000 a fost considerată una dintre cele mai grave care a fost în România, în secolul XX. 

În sfârşit, vin ploile!

Meteorologii au emis vineri (14 august) o serie lungă de avertizări de ploi în averse, pentru județele Vâlcea, Brăila, Botoșani, Bistrița – Năsăud, Maramureș, Iași. Au fost ploi scurte, dar mult așteptate. Și în weekend vor fi precipitații de scurtă durată, dar pot să cadă până la 25 l/mp de apă. Cu toate acestea, temperaturile se vor menține ridicate, între 34 și 38 de grade. Azi, e ”cod portocaliu” de caniculă în cinci județe din vestul țării, dar mâine avertizarea va fi valabilă în sudul extrem al țării, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu. În alte 20 de județe, precum și în Capitală, duminică va fi ”cod galben” de caniculă. După ploile din weekend, canicula se domolește, vor fi 31 -34 de grade. Doar în Muntenia temperaturile vor mai fi ridicate, până la 35 de grade.

Mai multe