Uite cum îi iei statului dobândă la taxa auto

24 aprilie 2013 16:56   Național
Ultima actualizare:

În 2011, avocatul Dragoş Târşia a obţinut, în premieră, o hotărâre prin care taxa auto în vigoare la momentul respectiv a fost declarată ilegală.

Acum, la doi ani diferenţă, avocatul sibian mai marchează o premieră, respectiv primul caz în care Curtea Europeană de Justiţie a dat dreptate unei sibience, Mariana Irimie, care a cerut dobândă la taxa auto. Avocatul a explicat, pentru Click, cum trebuie să procedeze cei care vor să ceară dobândă la taxa auto.

„În ipoteza în care nu s-au judecat până acum trebuie să facă o acţiune în contencios administrativ şi fiscal la Tribunalul din zona unde îşi au domiciliul, în contradictoriu cu Administraţia Finaţelor Publice, care a colectat taxa, şi Agenţia Fondului pentru Mediu, care e beneficiară, solicitând taxa şi dobânda de la data perceperii.

Dacă s-au judecat şi au obţinut hotărârea de restituire pot să ceară revizuirea ei şi dobândă, dacă în acţiunea iniţială nu au cerut dobândă de la data perceperii, iar dacă nu au cerut dobândă prin acţiunea iniţială pot face o nouă acţiune", explică avocatul Dragoş Târşia.  

Cei care se vor folosi în instanţă de precedentul Irimie pot avea surpriza să recupereze de la stat dobânzi chiar mai mari decât taxa auto. Sibianca, de exemplu, a plătit pentru un autoturism înmatriculat în 2008 o taxă de poluare de 6.700 de lei, iar dobânda pe care o are de primit este de 9.500 de lei. Avocatul sibian spune că zeci de persoane l-au contactat deja pentru a-i reprezenta în instanţa, ca să-şi recupereze dobânda la taxa auto.

Taxa auto a fost înlocuită din acest an cu „timbrul de mediu". Doi senatori bihoreni, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au depus un proiect pentru o lege prin care se elimină noul timbru de mediu şi propun introducerea unei taxe de poluare, informează Mediafax.

Cei doi parlamentari vor ca birul să fie inclus în preţul combustibililor, la valoarea de un ban la litru. În opinia celor doi senatori, forma actuală a taxei nu este echitabilă, iar modelul propus de ei se practică şi în alte ţări europene, ca de pildă Germania.

Mai multe