Uite cum îţi planifici bugetul pentru Sărbătorile de Paşte!

26 martie 2012 15:23   Național
Ultima actualizare:

Se apropie Paştele, iar în curând va trebui să începi pregătirile pentru sărbători. Vei cumpăra alimente, băuturi, dulciuri, cadouri pentru cei dragi, poate chiar şi mici obiecte pentru decorarea mesei sau a casei. Înainte de asta însă, ar trebui să-ţi organizezi foarte bine bugetul, în aşa fel încât să nu cheltuieşti mai mult decât îţi permiţi. Uite ce ai de făcut!

Cum îţi calculezi bugetul?

Câteva minute - cam atât îţi ia să-ţi analizezi situaţia financiară şi să-ţi aloci bugetul pentru Paşte. Adună toate veniturile tale şi ale familiei tale: salarii, pensii, alocaţiile copiilor, dobânzile din depozitele bancare sau alte sume de bani pe care te poţi baza sigur.

Nu face împrumuturi la bancă!

Odată cu venirea sărbătorilor, vei fi tentat să faci mici împrumuturi, apelând fie la bănci, fie la prieteni, cunoştinţe sau rude.

Nu uita că băncile îţi vor cere banii înapoi cu dobândă, iar prietenii ar putea avea nevoie de ei când ţi-e lumea mai dragă! În această perioadă este recomandat să eviţi să iei bani cu împrumut căci, după sărbători, îţi va fi extrem de greu să-ţi achiţi datoriile.

Păstrează bani pentru ratele la bănci

 Fiecare dintre noi avem posibilităţile noastre financiare, iar în funcţie de asta bugetul alocat sărbătorilor variază. Nimeni nu-ţi poate spune cât să cheltuieşti, însă, recomandat este să o faci cu cap.

Pune deoparte banii pentru ratele la bănci, pentru întreţinere, chirie sau facturi la utilităţi. Acestea sunt priorităţile. Abia apoi îţi poţi face planuri pentru Paşte.

Care sunt produsele prioritare?

 În primul rând, ar trebui să te gândeşti la mâncărurile tradiţionale care se consumă de Paşte. Va trebui să cumperi ouă pentru vopsit, carne de miel, drob, cozonaci şi pască.

Cumpără mai întâi alimentele cele mai importante, iar apoi dulciurile, sucurile şi altele. Ar fi culmea să cumperi 10 sticle de suc şi 4 cozonaci, iar apoi să nu mai ai bani pentru ouă, carne, mezeluri sau legume.

Alimentele din piaţă, mai ieftine

Evită să-ţi faci toate cumpărăturile din supermarket pentru că magazinele practică preţuri mai mari decât cele pe care le găseşti în piaţă.

Din piaţă este indicat să cumperi verdeţurile, fructele şi legumele. Din supermarket poţi lua carnea de oaie, ouăle, cozonacii sau ingredientele pentru cozonaci.

Fă o listă pentru cumpărături

Întocmeşte o listă pentru cumpărături şi respect-o întocmai. Astfel, vei reuşi să te organizezi şi să nu cheluieşti mai mult dect îţi permiţi.

În magazine vei vedea o grămadă de produse, iar în iureşul cumpărăturilor vei fi foarte tentat să iei şi alte alimente de care nu ai nevoie sau să cumperi în cantităţi mult mai mari.

Compară ofertele

 În această perioadă, în cutia poştală vei găsi o grămadă de pliante de la supermarket-uri cu oferte atrăgătoare. Compara produsele, preţurile acestora, alege cea mai bună variantă şi abia apoi pregăteşte-te de cumpărături.

Cumpără alimente la promoţii!

În perioada Sărbătorilor de Paşte, magazinele vin în întâmpinarea clienţilor cu reduceri, discounturi, produse cu preţul înjumătăţit, alimente care se vând câte două la preţ de unul. Vânează aceste promoţii şi vei ieşi mai ieftin la portofel.

Învaţă să-ţi administrezi corect banii!

Chiar dacă ne apropiem cu paşi repezi de Paşte, asta nu înseamnă că trebuie să-ţi planifici bugetul doar cu această ocazie. Specialiştii de la bugetulfamiliei.ro ne recomandă să ţinem evidenţa finanţelor săptămânal sau lunar. Pentru că trebuie să-ţi cunoşti veniturile şi cheltuielile!

 În fiecare săptămână sau în fiecare lună este recomandat să-ţi calculezi bugetul. Astfel, cu ajutorul unui calculator, adunând veniturile, iar apoi scăzând cheltuielile, vei şti exact care este situaţia ta financiară.

Încearcă să rămâi pe o singură variantă de calcul a bugetului: ori săptămânală, ori lunară. Calculează-ţi bugetul adunând fiecare sumă de bani pe care ştii că ai primit-o sau o vei primi în curând.

Notează cheltuielile dintr-o săptămână

 Nu te îngrijora dacă nu poţi ţine cont de fiecare leu pe care îl câştigi - cel mai important lucru este să ai o imagine de ansamblu a cheltuielilor tale.

Dacă vrei să ştii cât cheltuieşti într-o săptămână, ţine un jurnal şi notează zilnic pe ce se duc banii. Adaugă şi cheltuielile ocazionale (zile de naştere), dar şi pe cele pe care le faci o dată pe an: impozite şi taxe locale, asigurarea pentru casă, maşină etc.

Cumpără inteligent!

 Indiferent de unde îţi faci cumpărăturile, urmăreşte promoţiile şi reducerile. Ar fi bine însă să nu cumperi produse doar pentru că se vând la reducere.

S-ar putea ca tu şi familia ta să nu aveţi nevoie de ele. Întocmeşte o listă înainte de a merge la cumpărături. Eviţi astfel să cumperi din implus produse de care, practic, nici nu ai nevoie.

Mai multe