Uite cum îţi protejezi casa de cutremur!
Cutremurele de mică intensitate sunt, aparent, inofensive. Însă, în timpul producerii acestora, există riscul ca bunurile să-ţi fie distruse. Mai mult decât atât, mobila, aparatura electrocasnică şi decoraţiunile interioare îţi pot pune în pericol viaţa. Specialistul Click! Mihai Mereuţă ne dă câteva sfaturi pentru o mai bună repartizare a obiectelor voluminoase din casa ta.
Evită rafturile suspendate
În sufragerie şi în dormitor este recomandat să nu ai obiecte de mobilier suspendate.
În cazul unui cutremur, acestea sunt primele care vor cădea.
De asemenea, este indicat ca pe rafturile bibliotecii sau ale dulapului să nu ţii obiecte mari de decor care se pot răsturna.
Evită orice decoraţiune din sticlă sau metal!
Nu agăţa oglinda lângă pat
Pe peretele de lângă pat nu agăţa oglinzi sau tablouri. În cazul în care se desprind de pe perete, aceste obiecte de decor îţi pot pune în pericol viaţa.
Este recomandat ca peretele din apropierea patului sau a canapelei să fie gol.
Ce faci cu aparatura electrocasnică?
Televizorul trebuie aşezat pe o măsuţă specială, cât mai joasă. În cazul unui cutremur mai puternic, există riscul ca televizorul să cadă, să se defecteze sau chiar să producă un scurt circuit.
Evită dulapurile înguste şi înalte
Cunoşti tipul de mobilier, gen dulap, modelul soldat? Evită să cumperi un astfel de corp pentru că este foarte îngust şi foarte înalt. În timpul unui cutremur, riscul să se prăbuşească este foarte mare.
Dacă ai deja un astfel de obiect de mobilier, este recomandat să îl alături unui dulap solid sau bibliotecii, pentru o mai bună susţinere din părţile sale laterale.
Atenţie la ghivecele cu flori!
Odată cu sosirea sezonului rece, fiecare dintre noi vom muta ghivecele cu flori din balcon în casă.
Atenţie însă unde le aşezi pe parcursul iernii. Ghivecele cu flori nu trebuie aşezate la înălţime pe rafturi, dulapuri sau alte obiecte de mobilier suspendate.
Obiectele grele, aşezate pe rafturile de jos
Obiectele voluminoase şi grele precum şi recipientele din sticlă sau metal se depozitează în cămară sau în dulapuri pe rafturile de jos.
În cazul în care vor cădea de la o înălţime mare, acestea pot produce pagube însemnate. Mai mult decât atât, în căderea lor, borcanele şi sticlele te pot răni grav.
Atenţie la mobilierul cu rotile!
Dacă ai mobilă cu rotile de genul dulapurilor, noptierelor sau meselor, încearcă să le fixezi pentru a nu se deplasa în timpul cutremurului. În magazine se găsesc dispozitive - piedică pentru acest tip de mobilă.
Atenţie la armele agăţate pe pereţi!
În cazul în care pe pereţi ai suspendate, ca şi obiecte decorative, arme sau săbii, este bine să le găseşti un alt loc mai sigur.
În timpul producerii cutremurului acestea se pot desprinde din cui şi te pot răni grav.
Cum să te comporţi în timpul unui seism
Specialiști din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne spune cum trebuie să ne comportăm în timpul unui seism, ce trebuie să facem şi ce este interzis.
Ce nu trebuie să faci:
- nu coborî pe scări;- nu folosi liftul;- nu aprinde lumânări sau chibrituri, nu lăsa aragazul aprins dacă simţi miros de gaze;- nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice, de gaze sau termoficare avariate.
Ce trebuie să faci:
- fereşte-te de obiecte care ar putea cădea, mai ales cele ascuţite şi cele grele; - dacă eşti în maşină, trage pe dreapta într-un loc unde sunt şanse mici să cadă obiecte;- dă numai acele telefoane care sunt neapărat necesare; - scurtează, pe cât posibil, conversaţiile la telefon;- trimite mesaje scurte (SMS);- dacă familia şi prietenii sunt în afara zonei afectate, roagă pe unul dintre ei să le transmită celorlalţi informaţii despre situaţia ta; în felul acesta vei da un singur telefon în loc de mai multe.