Uite cum o «rupi» cu furnizorii de utilităţi când dai casa în plată

19 august 2016 21:00   Național
Ultima actualizare:

Românii care renunţă la proprietăţile pe care şi le-au cumpărat prin credit ipotecar mai au câteva lucruri de făcut până să se mute. Odată cu darea în plată, foştii proprietari ai locuinţelor luate cu bani de la bancă trebuie să-şi închieie conturile cu furnizorii de utilităţi şi servicii. Iată ce trebuie să faci cu contractele pe care le ai în derulare.

Asociaţia de proprietari

Anunţi conducerea asociaţiei că te muţi din bloc, specificând data de la care vrei să fii scos de la întreţinere. Vei fi nevoit să-ţi achiţi utilităţile pe ultima lună şi să păsterzi chitanţa, pentru a deţine dovada că nu mai ai obligaţii. Când te-ai mutat în blocul în care ai stat până acum ai plătit, cel mai probabil, o sumă de bani sub forma fondului de rulment. Cuantumul său este o medie a întreţinerilor în decursul unui an şi se ridică la câteva sute de lei. Solicită înapoierea acestei sume, căci îţi aparţine. Fondul de rulment urmează să fie completat de noul proprietar al apartamentului. Acesta poate fi instituţia bancară sau o altă persoană fizică sau o firmă care a achiziţionat spaţiul de locuit de la bancă, la licitaţie.

Cablu tv şi Internet

Furnizorii de televiziune prin cablu, telefonie şi Internet îi sfătuiesc pe cei care apelează la darea în plată să-şi anunţe plecarea din imobil cu 30 de zile înainte. În cazul contractelor aflate în vigoare, serviciile telecom se pot muta la noua adresă. Transferul se poate face prezentând la ghişeele operatorilor actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru noul loc de consum. În acest fel, contractul continuă în termenii pe care i-ai negociat anterior cu furnizorul. „Dacă banca ce preia imobilul doreşte să preia şi contractul de furnizare a serviciilor, se va apela la procedura de schimbare a titularului. Aceasta necesită prezenţa titularului care predă, cu un act de identitate, şi a unui reprezentant oficial al băncii într-un magazin Telekom România”, ne-au spus reprezentanţii Telekom.Atenţie! Dacă soliciţi întreruperea contractului odată cu mutarea şi ai bunuri sau servicii obţinute în cadrul unor oferte sau promoţii, operatorul are dreptul să-ţi solicite plata integrală a echipamentelor.

Electricitate

Şi contractul de furnizare a energiei electrice trebuie lămurit după ce apelezi la legea dării în plată. În acest caz ai două posibilităţi: fie reziliezi înţelegerea cu furnizorul, fie notifici băncii să preia contractul aflat în derulare. „Contractul de furnizare poate fi reziliat, fără plata unor despăgubiri, în cazul încetării dreptului de folosinţă al clientului final asupra locului de consum. Încetarea contractului e o soluţie avantajoasă atât pentru consumatorul din contractul de credit, cât şi pentru instituţia financiară implicată”, ne-au declarat reprezentanţii societăţii Electrica.Pentru menţinerea în funcţiune a contractului în vigoare, operatorii recomandă celor care pleacă din casele date în plată şi băncilor să anunţe intenţia de schimbare a titularului. Furnizorii vor opera modificările în contractul de alimentare în termen de câteva zile.Reprezentanţii Enel ne spun şi care e procedura de predare-primire a contractelor. La cel mai apropiat punct Enel, sau pe site, reprezentanţii băncii vor depune o cerere-tip pentru preluarea contractului. Formularul se găseşte la ghişee sau online. Se ataşează actul de proprietate sau orice înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra locului de consum. Se adaugă împuternicirea pentru cel care depune documentele, certificatul de înregistrare fiscală şi indexul la zi al contorului.

Legea dării în plată (legea 77/2016) a intrat în vigoare la jumătatea lunii mai. Conform acesteia, orice consumator persoană fizică, cu un credit de până la 250.000 €, poate returna apartamentul băncii fără a mai avea datorii ulterioare. Până acum, peste 3.900 de români au anunţat băncile că vor să renunţe la case. Circa 67% din notificări au fost contestate în instanţă, potrivit declaraţiilor guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Mai multe