Uite cum poţi munci în Europa!

18 noiembrie 2012 15:30   Național
Ultima actualizare:

Ai bătut la uşile multor firme, dar nimeni nu a vrut să te angajeze? Poţi încerca să-ţi iei o slujbă în străinătate. În 19 state din Europa ai şanse mari să-ţi găseşti un job, având în vedere că piaţa muncii pentru români este deschisă. În alte zece ţări există încă restricţii şi ai şanse să prinzi un post doar dacă  angajatorul te vrea şi îndeplineşti anumite condiţii.

Ai văzut un anunţ în ziar, pe un site sau pur şi simplu vrei să-ţi iei lumea în cap şi să-ţi încerci norocul în altă ţară. Dacă alegi un stat din Uniunea Europeană sau chiar Elveţia, trebuie să fii cu mare băgare de seamă. Nu toate ţările europene primesc români la muncă. Zece din ele au închis piaţa muncii pentru noi şi trebuie să ai permis de muncă ca să te poţi angaja. Acesta se eliberează de statul respectiv, la cererea angajatorului.

În Austria se caută bucătari

Dacă vrei să lucrezi în Austria, află că şansele sunt mici. Ea a impus restricţii pentru români şi e nevoie de permis de muncă. Potrivit ultimelor reglementări, se pot elibera aprobări doar pentru bucătari şi ospătari sau meserii din domeniul construcţiilor şi construcţiilor de maşini.

Elveţienii iau români dacă ai lor refuză joburile

Pentru România sunt instituite măsuri tranzitorii până în anul 2016, cu posibilitatea prelungirii până în 2019. În prima etapă (2009 - 2016) sunt adoptate restricţii ale dreptului de angajare în Elveţia. Un angajator elveţian te poate primi numai dacă pentru locul de muncă respectiv nu a găsit un cetăţean elveţian sau un cetăţean din celelalte state membre ale UE.

Numărul anual de permise de muncă este variabil. Cea de-a doua etapă tranzitorie (2016-2019) reprezintă perioada în care se poate aplica o clauză de protecţie specială, în condiţiile în care românii vor da năvală peste ei.

Franţa cere autorizaţie

 În Franţa, doar 150 de profesii şi meserii au fost liberalizate pentru străini. Vorbim despre construcţii, comerţ, agricultură, electricitate şi electronică, transporturi, logistică şi turism, industria uşoară, industria de prelucrare a lemnului, grafică, gestiunea şi administrarea întreprinderilor, informatică, cercetare, sistemul bancar şi al asigurărilor, comerţ, servicii casnice, publice, management, sănătate.

Pentru restul e nevoie de autorizaţie de muncă. Aceasta se eliberează doar la solicitarea unui angajator francez. Şi stagiarii sunt primiţi pe piaţa muncii, în baza unui acord între România şi Franţa. Ei trebuie să aibă între 18 şi 35 de ani şi să deţină un contract de muncă semnat cu un angajator din Franţa.

Lucrătorii sezonieri, primiţi în Germania

Germania a impus şi ea restricţii de muncă pentru români. Există însă şi anumite categorii care pot lucra şi fără pemis de muncă, începând cu 1 ianuarie 2012. Este vorba despre lucrătorii sezonieri, lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională din Germania, precum şi membrii familiilor acestora (îndeplinind aceleaşi condiţii) cu drept de şedere nelimitat şi absolvenţii de studii superioare, pentru activităţi corespunzăroare calificării acestora. De obicei, nemţii nu eliberează mai mult de 500 de permise de muncă pe an.

Aici te poţi anjaga «la liber»

Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria. Potrivit portalului Eures, al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţie de Muncă, în prezent există 72 de joburi disponibile în aceste ţări. Oferta este variată, fiind locuri de muncă atât pentru cei cu studii superioare, cât şi pentru cei cu studii medii. Salariul pentru un şofer porneşte de la 1.200 de euro pe lună, iar pentru un doctor de la 4.000 de euro pe lună.

Mai multe