Uite cum poţi scăpa de taxa de timbru abuzivă

10 aprilie 2013 13:46   Național
Ultima actualizare:

Au scos taxa de poluare, dar au introdus pe 15 martie timbrul de mediu. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie! Cu toate acestea, problemele de reglementare rămân aceleaşi, astfel încât, spun specialiştii, şi timbrul de mediu are toate şansele să fie contestat cu succes în instanţă.

Avocata Carmen Diaconu, care a asistat mai mulţi clienţi în recuperarea sumelor plătite ca taxe de înmatriculare, este de părere că şi timbrul de mediu constituie o nouă încălcare a dispoziţiilor comunitare, fiind nelegal şi discriminatoriu, scrie avocatnet.ro.

 Carmen Diaconu

De fapt, avocata are deja pe rolul instanţelor acţiuni pentru restituirea timbrului de mediu. Aceasta spune că şi noul timbru de mediu poate fi atacat în instanţa de judecată pentru că încalcă normele legale privitoare la dreptul de proprietate, drept garantat de Constituţie, dar şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Prin noua formulă de calcul a timbrului de mediu, taxa creşte foarte mult pentru autoturismele Euro 3 şi Euro 4 şi scade pentru autoturismele Non-euro, Euro 1 şi Euro 2. Întrucât majoritatea tranzacţiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme încadrate în normele Euro 3 şi Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectaţi în cazul în care ar dori să înstrăineze autoturismul neputând dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar această taxă, după cum a fost reglementată, încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor", a explicat Carmen Diaconu.

Aceasta a precizat că, în scurt timp, Curtea Constituţională a României va sancţiona acest abuz al statului.

Cine poate solicita restituirea banilor

Avocata Carmen Diaconu a explicat că toate persoanele care au achitat deja timbrul de mediu se pot îndrepta împotriva statului prin promovarea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată.

Prin înaintarea acestor acţiuni în justiţie se poate solicita restituirea sumei achitate cu titlu de timbru de mediu.

Cât plăteşti pentru contestaţie

Din punct de vedere al costurilor, cei care vor să conteste în instanţă taxa de poluare trebuie să achite o taxa de timbru de 4 lei şi un timbru judiciar de 0,15 lei. La această suma se mai adaugă şi onorariul avocatului, pentru cei care aleg să fie asistaţi de un profesionist pe tot parcursul procedurii.

Cât durează procesul

În cazul ideal, un proces pentru recuperarea taxei auto durează 8 luni. Totuşi, el poate ajunge şi la doi ani, cu toate căile de atac, cu redactarea hotărârii, cu executarea silită şi recuperarea efectivă a sumelor de bani, conform estimărilor avocatului de la «Olteanu şi Asociaţii». Potrivit ministrului mediului, Rovana Plumb, există aproximativ 300.000 de decizii definitive ale instanţei pronunţate în favoarea cetăţenilor care au solicitat restituirea taxei de poluare.

Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbru sunt, potrivit avocatului:

- cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate ;- contract de vânzare-cumpărare a autovehiculului ;- decizia de impunere a plăţii timbrului de mediu eliberată de Administraţia Finaciară competentă şi dovada plăţii timbrului de mediu.

În cazul în care cei care au achitat timbrul de mediu nu mai deţin o copie de pe chitanţa fiscală trebuie să se adreseze organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plată.

Mai multe