Uite cum să-ţi achiţi facturile cât mai ieftin!

7 mai 2012 14:41   Național
Ultima actualizare:

Plata unei facturi necesită timp dar şi bani în plus faţă de suma datorată din cauza comisioanelor percepute la încasare. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune care sunt cele mai avantajoase modalităţi de plată a facturilor.

Plata la ghişeu

Persoanele care preferă numerarul îşi pot plăti datoriile nu numai la ghişeele furnizorilor, ci şi la agenţiile bancare.

Această modalitate de plată îţi ia timp dar nu achiţi comision.

Plata prin POS sau ATM

Posesorii de carduri pot plăti datoriile şi la ATM-urile băncilor.

De asemenea, băncile încheie convenţii şi cu comercianţii care acceptă încasarea facturilor la POS. Plăţile nu implică alte costuri.

Plata la Poştă, agenţii Creditcoop şi benzinării

Facturile se pot achita şi la unităţile Poştei Române prin anumiţi comercianţi - serviciul PayPoint sau PayZone, la benzinării şi la agenţiile Creditcoop.

Modalităţi de plată avantajoase

Cea mai avantajoasă modalitate de plată este debitul direct.

Clienţii mandatează banca să plătească lunar direct din cont suma aferentă facturilor, gratuit sau în schimbul unui comision modic.

Modalităţi de plată dezavantajoase

Dezvoltarea canalelor de plată a facturilor a dat prilejul apariţiei site-urilor care permit plata la mai mulţi furnizori de utilitaţi.

Aceste site-uri propun variante de plată extrem de scumpe. Nivelul comisioanelor percepute ajunge şi la 4-5% dijn valoarea facturii.

De exemplu, pentru o factură de 100 de lei la Enel comisionul de plată ar fi de 5,9 lei.

Mai multe