Uite cum să-ţi cureţi corect încălţările de noroi şi zăpadă!

14 februarie 2012 15:05   Național
Ultima actualizare:

Cizmele, ghetele şi bocancii de iarnă se curăţă şi se întreţin în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Iată pentru fiecare în parte câteva soluţii simple şi la îndemâna tuturor.

Nu spăla pielea naturală sub jet de apă

Cizmele din piele naturală se curăţă de noroi cu o cârpă moale, curată şi umedă. Nu le băga sub jetul de apă pentru că rişti să deteriorezi materialul.

După ce ai îndepărtat stratul de noroi, îndepărtează şi mizeria din locurile greu accesibile cum ar fi zonele de lângă talpă, toc, şireturi sau fermoare.

Continuă aceeaşi operaţiune schimbând apoi cârpa cu alta uscată. Usucă încălţămintea, apoi dă-i luciu folosind o cremă de pantofi, lapte Doina sau chiar lapte de corp.

Foloseşte o gumă de şters pentru pielea întoarsă

Încălţămintea din piele întoarsă este foarte pretenţioasă şi nu este recomandat s-o foloseşti pe vreme umedă. Dacă te prinde ploaia sau ninsoarea încăltat cu cizme din piele întoarsă, acestea trebuie curăţate cât mai repede.

Dacă nu, mizeria va pătrunde în material, iar acesta, indiferent cât de bine va fi curăţat după, va rămâne pătat. Încălţămintea din piele întoarsă se şterge de noroi dar numai după ce acesta s-a uscat.

Dacă nu, vei întinde murdăria pe o suprafaţă şi mai mare a materialului. Straturile groase de mizerie se îndepărtează cu o perie mai aspră, iar pata rămasă se freacă uşor cu o gumă de şters.

Cum se şterg urmele albe lăsate de zăpadă?

Dungile albe lăsate de umezeală, de sare dar şi de soluţiile antiîngheţ care sunt împrăştiate pe străzi şi trotuare pot afecta iremediabil încălţămintea.

Dacă ţi-ai pătat cizmele, acestea trebuie foarte repede curăţate. Foloseşte o cârpă curată, din bumbac şi o soluţie formată din oţet alb şi apă călduţă.

După ce ai îndepărtat stratul de noroi sau praf, freacă uşor cu oţet zona afectată, iar apoi usucă cizmele cât mai bine. Atenţie! Nu pune încălţămintea la uscat pe calorifer, deasupra aragazului sau în apropierea altor surse de căldură!

Nisipul împrăştiat pe străzi zgârie pielea

Odată cu venirea zăpezii şi a poleiului, firmele de salubrizare sau angajaţii Administraţiilor Domeniului Public au aruncat pe stradă cu sare, nisip şi alte soluţii împotriva îngheţului. Dacă treci printr-o zonă unde s-a aruncat nisip, este posibil ca cizmele tale să se zgârie la bot şi în zona de deasupra tălpii.

Mergi prin zăpadă? Îţi vei deforma cizmele!

Dacă mergi prin zăpadă înaltă, prin nămeţi, cizmele tale se vor deforma în timp. Din cauza faptului că nu îţi menţii echilibrul corect, încălţămintea ar putea să-şi piardă forma, tocul să se deplaseze într-o parte, în faţă sau în spate, botul să se ridice, iar cizmele să facă „burtă".

Curăţă materialul textil la maşina de spălat

Cizmele care sunt fabricate din material textil pot fi spălate la maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Nu adăuga detergent! După încheierea ciclului de spălare, pune în funcţiune centrifuga.

Astfel, încălţămintea va fi scursă foarte bine de apă şi se va putea usca mult mai uşor. Apoi, cizmele ude se scot din cuvă şi se lasă la uscat sub calorifer cel puţin o zi.

Cum se întreţine încălţămintea pe termen lung

Pentru a preveni deformarea încălţămintei, atunci când nu este purtată păstreaz-o pe calapoade (piese din lemn sau plastic dur care au forma piciorului). Pentru cizme există calapoade speciale, înalte.

Dacă nu ai calapod, poţi păstra încălţămintea în cutii. Încălţămintea din lac, din piele vopsită în culori metalice, cu aplicaţii din paiete sau mărgele se curăţă cu ajutorul unei cârpe moi.

Aceste materiale trebuie ferite de contactul direct cu solvenţi organici precum alcoolul sau acetona. Pentru ca cizmele tale să treacă cu bine peste iarnă, dă o fugă la cizmar şi roagă-l să-ţi pună pe talpă şi flecuri o fâşie subţire de cauciuc.

Învaţă să-ţi speli UGG-urile!

UGG-urile se murdăresc foarte repede, mai ales dacă au culori deschise. Ce-i de făcut? Sub nici o formă nu încerca să cureţi petele proaspete de noroi cu o cârpă umedă!

Nu vei face decât să întinzi şi mai mult murdăria. Aşteaptă ca mizeria să se usuce, iar apoi curăţ-o cu o perie. După ce ai îndepărtat noroiul şi praful, poţi şterge UGG-urile cu o cârpă curată, umedă.

Vei vedea că orice urmă de pată se va duce. Pentru îndepărtarea în profunzime a prafului, aspiră cizmele folosind peria de praf a aspiratorului. O altă metodă de curăţare a UGG-urilor e să le bagi în maşina de spălat, la un program scurt şi la o temperatură scăzută. Nu pune detergent!

Mai multe