Uite cum să-ţi protejezi maşina de zăpadă şi gheaţă!

8 ianuarie 2013 15:45   Național
Ultima actualizare:

De multe ori, se întâmplă ca dimineaţa să ne uităm pe geam şi să ne vedem maşina „îngropată" în zăpada care s-a aşternut peste noapte. Sau, mai rău, să nu  putem pleca din cauza gheţii depuse în strat gros pe  parbriz, lunetă şi geamuri. Ce e de făcut? Click! îţi dă 11  sfaturi de care ar trebui să ţii cont în perioada de iarnă

Foloseşte o mătură cu  peri moi

Zăpada de pe maşină se îndepărtează folosind o măturică sau o perie cu peri moi. Poţi folosi şi un făraş de dimensiuni mai mici, dar trebuie să fii foarte atent să nu zgârii vopseaua de pe maşină, parbrizul sau luneta.

Topeşte gheaţa cu spray special

Dacă nu ai dat zăpada jos imediat după ce s-a oprit ninsoarea, primul strat depus va îngheţa. Astfel, după ce vei curăţa autoturismul de zăpadă, va trebui să îndepărtezi şi stratul subţire de gheaţă. Pentru acest lucru este recomandat să nu foloseşti racletă - pentru a nu zgâria sau crăpa parbrizul - ci un spray antiîngheţ care va topi gheaţa aproape instantaneu. Foloseşte racleta doar în cazul în care parbrizul, luneta şi geamurile sunt acoperite cu un strat gros de gheaţă. Chiar şi în aceste cazuri, nu lovi geamul în încercarea de a sparge gheaţa.

Curăţă şi pneurile

Nu uita să îndepărtezi zăpada şi gheaţa care s-au depus între striaţiile pneurilor. Motivul? Când vei porni maşina, anvelopele curăţate vor avea o aderenţă mai mare. Foloseşte pentru această operaţiune o perie mai aspră.

Nu lăsa ştergătoarele îngheţate

Imediat ce a început să ningă sau să plouă trebuie să cobori în parcare şi să ridici ştergătoarele. Dacă nu, este posibil ca zăpada sau apa de ploaie să îngheţe ştergătoarele pe parbriz, iar acestea să nu mai funcţioneze. Dacă, totuşi, ţi s-a întâmplat ca ştergătoarele să îngheţe pe parbriz, nu încerca să le porneşti! Dezgheaţă-le mai întâi cu soluţie de parbriz sau cu soluţie din apă şi sare şi abia apoi pune-le în funcţiune.

Nu se deschid uşile? Nu le forţa!

De multe ori se întâmplă să vrei să pleci cu maşina şi să constaţi că nu poţi deschide uşile din cauza chederelor sau a yalelor îngheţaţe Nu forţa portierele!Foloseşte pentru dezgheţarea lor spray-uri speciale, o soluţie cu apă şi sare sau apă şi alcool sanitar.

Porneşte din când în când motorul

Dacă nu circuli în fiecare zi cu maşina, este indicat să porneşti din când în când motorul. 10 minute de două, trei ori pe săptămână ar trebui să fie suficient pentru a proteja bateria.

Atenţie la zăpada depusă pe ţeava de eşapament!

Dacă afară a fost viscol este posibil ca ţeava de eşapament să fie înfundată cu zăpadă. Atenţie! În acest caz, gazele se acumulează în habitaclu şi sunt foarte periculoase pentru sănătate putând provoca chiar şi decesul. Verifică mereu ţeava de eşapament când pleci cu maşina!

Cumpără o prelată

O prelată care să se şi potrivească maşinii tale va proteja caroseria, geamurile şi vopseaua. Dacă nu circuli cu autoturismul foarte des, este recomandat să îl acoperi. Ideal ar fi ca prelata să fie din material textil impermeabil.

Şterge farurile!

O bună vizibilitate pe timp de noapte presupune, în primul rând, faruri curate. De fiecare dată când pleci cu maşina, nu uita să le cureţi bine, iar apoi să le ştergi cu o cârpă uscată. În această perioadă, farurile se murdăresc extrem de repede cu noroi şi apă murdară. Mizeria rezistentă se îndepărtează cu poliş pentru geamuri dar cu condiţia să nu apeşi prea tare. Dacă nu, pot apărea zgârieturi circulare care sunt periculoase în dispersarea luminii.

Nu parca lângă stradă!

Dacă se anunţă ninsoare, este idicat să nu parchezi autoturismul lângă bordura de la stradă. Asta este o mare greşeală pe care o fac unii şoferi. Motivul? Utilajele de deszăpezire îţi îngroapă maşina în zăpada adunată de pe drum şi, mai rău, pot deteriora vopseaua cu soluţiile pe care le aruncă pe carosabil: sare, nisip. Nu mai punem la socoteală faptul că lamele utilajelor de deszăpezire pot „arunca" spre autoturismul tău bucăţi mari de gheaţă.

Cum eviţi aburirea geamurilor?

Geamurile se aburesc din cauza diferenţelor foarte mari de temperatură. Acest inconvenient poate fi vitat dacă foloseşti produse speciale antiaburire. Ele se găsesc în magazinele de profil sau în hypermarket-uri la raioanele auto.

«Speli maşina? Foloseşte ceară specială pentru a preveni apariţia ruginii» Director service auto,  Stelian Culcescu

Stelian Culcescu, directorul service-ului auto Primat Silver ne dă câteva sfaturi despre cum să întreţinem autoturismul pe timpul iernii „În anotimpul rece, unul dintre marile pericole este apariţia ruginii, din cauza umidităţii excesive. Deci, în primul rând, trebuie să evităm ca autoturismul să ruginească. Astfel, când ducem maşina la spălătorie, trebuie să cerem să fie degresată şi dată cu ceară specială, pentru protejarea vopselei. De asemenea, dacă observăm zgârieturi, acestea trebuie cât mai repede reparate.

Atenţie! Dacă zgârietura este adâncă, zona respectivă trebuie şlefuită şi tratată cu produse speciale de calitate. Abia apoi se vopseşte. În magazinele de specialitate, dar şi în târgurile auto poţi găsi «creioane» cu care să maschezi zgârieturile. Însă, alege cu mare atenţie culoarea acestora, care trebuie să se potrivească cu cea a maşinii".

Iată ce produse găseşti în magazine!

Produsele antiîngheţ şi antiaburire geamuri precum spray-urile şi soluţiile lichide se găsesc, de obicei, în magazinele de profil, la benzinării, la raioanele auto din hypermarket-uri, dar şi pe site-urile care comercializează produse auto. Unele sunt ieftine şi pentru toate buzunarele, altele sunt mai scumpe, dar de calitate superioară. Indiferent de marcă sau de firma producătoare, este recomandat să le foloseşti mai ales în zilele geroase sau cu ninsori. În acest fel, maşina ta va trece cu brio peste iarnă.

Mai multe