Uite cum sărbătorește România Ziua Armatei!

24 octombrie 2017 12:34   Național
Ultima actualizare:

Ziua Armatei României va fi sărbătorită miercuri, 25 octombrie, în toată țara, dar și în țările unde sunt în misiune. În weekend, militarii au fost în parcuri și în mall-uri, din dorința de a arăta tuturor ce frumoasă profesie este cea de soldat.Iată cum sărbătorește România Ziua Armatei, miercuri 25 octombrie.

  • Este sărbătoare mare pentru ostașii României. Miercuri, 25 octombrie, Armata Română va fi sărbătorită în toată țara.
  • Ora 10.00. la  Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, va fi o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;
  • De la ora 11.00. La Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol vor fi spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară, expoziții de tehnică și echipamente militare, standuri de promovare a carierei militare, ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare;
  • De la ora 15.00. Mormântul Ostașului Necunoscut vor avea loc o ceremonie de schimbare a gărzii și depunerea jurământului militar de către studenți și cursanți din instituții militare de învățământ.
  • Ora 19.00. Retragere cu torţe pe traseul Mormântul Ostașului Necunoscut – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” din bulevardul Timișoara;
  • Ora 21 45. La Berăria H din Parcul Herăstrău va fi concert al Muzicii Reprezentative a M.Ap.N.
  • În garnizoanele din țară, la monumentele eroilor, vor avea loc miercuri, 25 octombrie, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.
  • Cu prilejul Zilei Armatei României, unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.
  • În teatrele de operații unde sunt dislocați militari români se vor desfășura ceremonii militare și competiții sportive alături de invitați ai armatelor partenere.
  • În şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane se desfăşoară proiectul ”Ziua Armatei României în şcoli”, iar militarii din grupul INVICTUS România continuă ”Ştafeta Veteranilor”, cu plecarea din trei localități diferite -Craiova, București și Iași- având punct final Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” din Carei, în data de 25 octombrie.

Semnificația zilei de 25 octombrie

În al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau dați dispăruți. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români.

Mai multe