Uite cum se împăiază un elefant!

24 noiembrie 2014 21:56   Național
Ultima actualizare:

Pasiunea „nebunească” a unui miliardar român a stârnit curiozitatea multora. După ce omul de afaceri Ioan Niculae a plătit o mică avere pentru a i se aduce în ţară, împăiat, un elefant african, Click! a întrebat un specialist cum se împăiază un asemenea mamifer.

Ioan Niculae este unul dintre acei oameni pasionaţi de trofee de vânătoare, iar ultima sa achiziţie este un elefant african de 4,5 tone, a cărui piele a fost jumulită şi trasă peste un mulaj din fibră de sticlă.

Toată aventura l-a costat circa 113.000 de dolari, dar acum are elefantul lui, care-i va zâmbi zilnic din holul casei. Radu Pană, specialist în împăierea animalelor sălbatice, de la Muzeul „Grigore Antipa” din Capitală, spune că procesul necesită mai multe mâini calificate. „Se începe cu jupuirea animalului. Pielea elefantului e groasă (4-5 cm), deci nu se rupe uşor în timpul procesului. Apoi se pune la argăsit (se sărează şi se pune la uscat)”, ne-a spus Radu Pană.

Urmează subţierea pielii, operaţiune care se face manual, cu ajutorul unor ustensile asemănătoare rindelelor de tâmplărie. Subţierea poate dura câteva săptămâni şi e alternată cu „băi” în soluţii şi uleiuri speciale pentru întinderea pielii. Apoi pielea e neutralizată şi tăbăcită cu soluţii care diferă de la un atelier la altul. Corpul elefantului e un mulaj din spumă poliuretanică sau fibră de sticlă, care va susţine pielea argăsită a animalului. „Ea se poate lipi cu adeziv sau cu ajutorul unor ţinte. Urechile se aplică separat, iar fildeşul nu se montează pe exponat din cauza greutăţii”, ne-a spus Radu Pană.

Mai multe