Uite cum se vede Pământul de la 35,3 km altitudine
Pe 15 octombrie 2011, revista Ştiinţă&Tehnică a înălţat un balon meteorologic la peste 35 km deasupra României. Cu ajutorul echipamentului foto şi video, s-a realizat un fotoreportaj şi un documentar unice în presa de la noi, cu imagini luate din stratosferă. Totodată, revista a doborât un record est-european: depăşirea înălţimii de 35.000 de metri cu un aerostat.
Lansarea balonului spaţial cu heliu a avut loc sâmbătă, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Buzău.
Imediat după lansare, o echipă S&T a pornit în urmărirea aerostatului. Balonul a atins 35.304 metri, altitudine record pentru Europa Centrală şi de Est, la 108 minute după lansare, apoi a explodat, iar la ora 11.20 nacela a căzut cu ajutorul unei paraşute pe un câmp din apropierea satului Agaua din Brăila, fiind recuperată două ore mai târziu.
9:06 AM. La două minute de la lansare, balonul s-a ridicat deasupra judeţelor Prahova şi Buzău
Din 408 zboruri efectuate cu baloane cu heliu în ultimii 10 ani, numai 5 au ajuns la o altitudine mai mare decât balonul S&T.
De asemenea, conform statisticilor, aerostatul S&T se clasează în TOP 10 zboruri omologate la peste 35.000 metri din toate timpurile!
Întregul zbor a fost fotografiat şi filmat cu ajutorul echipamentului foto-video din nacelă, echipa Ştiinţă&Tehnică obţinând în premieră imagini spectaculoase cu Delta Dunării şi Marea Neagră văzute din stratosferă.
9:15 AM. La 11 minute de la lansare. Dincolo de nori, ziua, e tot timpul senin şi soare
Un amplu fotoreportaj despre experiment, precum şi numeroase fotografii uimitoare sunt publicate în noul număr a revistei Ştiinţă&Tehnică, care apare pe piaţă luni, 7 noiembrie.
Balonul a avut un volum suficient de mare încât să permită ridicarea de la sol a unei nacele de circa 1,7 kg, în care echipa revistei a depozitat un aparat foto, o cameră video HD, o cameră video analog, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM.
10:20 AM. La o oră şi 16 minute de la lansare, balonul ajunsese la 27.187 de metri. Niciun aparat de zbor lansat de pe teritoriul României nu a ajuns aici
Diametrul balonului la sol, în momentul lansării, a fost de circa 2 metri, iar când a ajuns la 35.304 metri în stratosferă, balonul şi-a sporit diametrul la 15 metri. În acel moment, materialul a cedat, iar balonul a explodat.
În nacelă au fost fixate un aparat foto, o cameră video full HD, o cameră video cu emiţătorul pentru transmisie live la sol, sistemul de tracking radio şi baterii
Sistemul de zbor este constituit din balon de latex, paraşută pentru revenirea lină la sol a echipamentului şi nacelă, care conţine toate instrumentele de transmitere şi înregistrare de date
Stratosfera
Este poziţionată între 10.000 m şi 50.000 m înălţime şi conţine stratul de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete emise de Soare.
Avioanele comerciale zboară la o altitudine cuprinsă între 9.000 m şi 12.000 m.
La 108 minute de la lansare, balonul S&T a atins altitudinea-record de 35.304 m.
Aici, deasupra Planetei Albastre, este o linişte deplină.
Mai citeşte:
Misiune pentru căutarea de forme de viaţă extraterestră în stratosferă
Turiştii vor putea zbura în spaţiu cu balonul cu heliu - VIDEO
Vulcanii sunt mai periculoşi decât bombele nucleare, susţin cercetătorii