Uite de ce servicii poţi beneficia dacă nu ai asigurare de sănătate
Asigurările sociale de sănătate finanţează sistemul public de sănătate. În cadrul sistemului se asigură accesul la un pachet de bază. Care sunt serviciile de care pot beneficia dacă nu sunt asigurat? Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS ne spune astăzi totul despre pachetul minim de servicii medicale, de care beneficiază persoanele neasigurate.
Pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală ambulatorie cuprinde:
- consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală;
- consultaţii pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic;
- consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei;
- consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială.
Aşadar, persoana neasigurată va trebui să suporte costurile serviciilor medicale. Excepţie fac situaţiile de urgenţă. O categorie aparte o reprezintă şi femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, acestea beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
La medicul de familie:
Consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei:
- luare în evidenţă în primul trimestru;
- supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
- supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
- urmărirea lăuzei la externarea din maternitate;
- urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere.
În cadrul supravegherii gravidei şi lăuzei, medicul va promova alimentaţia exclusiv la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, precum şi consilierea pre şi post testare HIV şi hepatită B şi C a femeii gravide.
În sistem ambulator:
Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice:
- determinarea grupei sanguine şi a RH-ului ;
- ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II;
În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la:
- amniocenteza în trimestrul II;
- asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestational, hiperemeza gravidică uşoară, infecţiile ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală;
- evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină ( rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).
În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, a fost introdus criteriul epidemiologic. Depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic include, după caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare şi tratament. Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecţioase ce nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. Măsura vizează asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale cu impact în sănătatea publică, cum ar fi, de exemplu, tratamentul rabiei. Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Categorii scutite de plata asigurărilor
Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, dacă nu realizează venituri.
- Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, în cazul în care aceştia nu realizează venituri;
- Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
- Persoanele persecutate din motive politice, persoanele deportate, prizonierii de război ;
- Magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice, în timpul regimului comunist;
- Veteranii şi văduvele veteranilor de război;
- Revoluţionarii, dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza legilor speciale;
- Persoanele cu handicap, dacă nu realizează venituri asupra cărora datorează contribuţia;
- Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;
- Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.