Uite de ce te îmbolnăveşti! Nu cureţi la timp lucrurile din jur

3 aprilie 2018 19:33   Național
Ultima actualizare:

Cei mai periculoşi duşmani ai noştri sunt microscopici şi sălăşluiesc chiar în casa noastră. Coloniile de microorganisme sunt vinovate de alergii, afecţiuni respiratorii, cardiace, dermatite şi o sumedenie de boli ale sistemului digestiv şi circulator. Pentru a evita pe cât posibil să ne îmbolnăvim din cauza atacului microbilor trebuie să menţinem curate lucrurile din jurul nostru. Iată cât de des trebuie curăţate.

O dată pe săptămână

- Periile de machiaj trebuie spălate imediat după folosire. Puteţi utiliza şampon la curăţarea lor.- Hainele de sport trebuie spălate la maşină la temperaturi de peste 40 de grade, după purtare.- Hainele de mătase trebuie spălate după fiecare purtare. Verificaţi eticheta!- Jucăriile pufoase trebuie spălate o dată pe săptămână. Noaptea băgaţi-le în congelator să scăpaţi de germeni.- Jucăriile căţelului trebuie fierte o dată pe săptămână.- Bolul căţelului trebuie opărit din trei în trei zile.- Culcuşul căţelului trebuie băgat la spălat la peste 40 de grade Celsius, săptămânal.- Tastatura se curăţă săptămânal cu jet de aer cald şi cu batiste igienice.- Saltelele trebuie aerisite zilnic şi aşternuturile schimbate săptămânal.- Feţele de pernă trebuie spălate o dată la trei zile la peste 40 de grade Celsius.- Abajururile de la veioză trebuie şterse de praf o dată pe săptămână.- Flanelurile trebuie spălate imediat după ce au fost purtate.- Ştergarul de picioare de la baie trebuie aerisit după utilizare şi spălat la maşină săptămânal.- Prosoapele trebuie spălate la peste 40 de grade o dată la două zile.- Periuţa de dinţi trebuie ţinută tot timpul acoperită.- Clanţele trebuie şterse o dată pe săptămână cu batiste antibacteriene şi alcool sanitar.- Coşul de gunoi trebuie spălat săptămânal cu dezinfectant, săpun şi apă fierbinte.- Canapeaua trebuie curăţată cu aspiratorul o dată pe săptămână.- Tacâmurile se spală după fiecare folosire cu detergent, se fierb săptămânal şi se şterg cu oţet.- Covoraşele se aerisesc săptămânal şi se şterg cu o cârpă umedă şi săpun o dată la două zile.- Coşul de pâine se spală săptămânal cu o cârpă umedă şi săpun.- Poşeta aspirată şi ştearsă cu o cârpă umedă înmuiată în balsam de rufe.- Cărţile se şterg de praf o dată la trei zile (dacă locuiţi la oraş; la ţară o dată pe săptămână).- Uscătorul de veselă se freacă săptămânal cu dezinfectant şi apă fierbinte.- Chiuveta se spală zilnic cu dezinfectant şi detergent. Se freacă puternic cu apă fierbinte.- Prăjitorul de pâine se curăţă săptămânal cu o cârpă cu săpun şi apă fierbinte.

O dată pe lună

- Maşina de spălat trebuie curăţată o dată pe lună introducând în cuvă o ceaşcă de oţet, la o spălare fără rufe.- Aspiratorul trebuie curăţat lunar: aruncat conţinutul sacului şi dezinfectate periile şi ţevile.- Salteaua trebuie aspirată o dată la două săptămâni şi ştearsă cu o cârpă umedă.- Carpetele trebuie spălate o dată la două săptămâni în maşina de spălat.- Zgarda şi lesa trebuie spălate cu şampon de câini o dată pe lună.- Peria de toaletă trebuie dezinfectată cu clor lunar şi schimbată la şase luni.- Întrerupătoarele trebuie şterse lunar cu batistele antibacteriene.- Pozele înrămate şi tablourile trebuie şterse lunar.- Tacâmurile şi vesela se fierb în apă cu săpun, o dată pe lună.- Filtrul de la aerul condiţionat se curăţă cu apă şi săpun în fiecare lună.

O dată la 1-6 luni

- Hainele groase şi paltoanele se spală o dată pe an. Verificaţi eticheta!- Periile şi mopul de curăţat se spală lunar şi se înlocuiesc după 6 luni.- Salteaua se întoarce pe faţa cealaltă după 6 luni se schimbă cu totul după 7 ani.- Pernele şi plapuma se înlocuiesc o dată la 6 luni, de cei care suferă de alergii. Se schimbă în mod normal după 3 ani.- Perdelele şi draperiile se spală o dată la trei luni.- Jaluzelele se spală manual din 3 în 3 luni cu apă şi săpun şi dezinfectant.

Mai multe