Uite unde faci grătar de 1 Mai fără să iei amendă!

26 aprilie 2012 17:14   Național
Ultima actualizare:

Noua Lege a picnicului adoptată luna trecută aduce reguli stricte referitoare la ieşirile în natură, chiar înainte de 1 mai, dată la care începe, în mod tradiţional, sezonul ieşirilor la iarbă verde. Astfel, picnicul nu se mai poate desfăşura decât în locuri special amenajate şi delimitate. Cu toate acestea, unele primării de judeţ din ţară nu au terminat de amenajat încă astfel de locaţii pentru picnic, însă ameninţă cu amenzi drastice.

IAŞI. Zonele amenajate nu sunt încă împrejumuite

Ieşenii care vor ieşi în acest sfârşit de săptămână la iarbă verde vor da peste poliţişti şi comisari de la garda de mediu. Poliţiştii locali au anunţat că vor face acţiuni în zonele frecventate de ieşeni pentru grătare, iar cei care nu vor respecta legea riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Zeci de grătare au fost curăţate la marginea municipiului Iaşi în zone precum Bucium, Breazu sau C.A. Rosetti. Oficialii Primăriei recunosc că nu sunt amenajate spaţii aşa cum prevede legea picnicului, dar spun că nu au avut timp să împrejmuiască zonele, ci doar să le cureţe.

„Nu am avut timp să prindem în buget bani pentru a respecta toate prevederile legii. După 1 mai vedem ce putem face", a spus Luminiţa Sălceanu, directorul Servicii Publice Iaşi.

TIMIȘOARA. Un singur loc autorizat pentru picnic

Autorităţile locale din capitala Banatului au decis că, cel puţin momentan, singurul loc în care orăşenii pot ieşi la un grătar este zona Pădurea Verde, vizavi de Muzeul Satului.

Loc tradiţional de picnic, oricum, pentru cei care nu doreau sau nu aveau timp să meargă în afara oraşului, platoul din faţa Muzeului Satului este departe de a arăta aşa cum ar trebui conform noii legi a picnicului, cu indicatoare, toalete ecologice, panouri, scrumiere, locuri de aprins focul şi aşa mai departe.

Până la rezolvarea acestor aspecte, autorităţile vor fi îngăduitoare în ceea ce priveşte folosirea spaţiului verde, însă Poliţia Comunitară va fi pe fază pentru a supraveghea respectarea unor minime reguli pentru protecţia mediului.

Astfel, cei care nu lasă locul curat şi nealterat riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Iar şoferii sunt obligaţi să parcheze doar în zonele special amenajate.

VAMA VECHE. Fără corturi pe plajă!

Din acest an, este interzisă camparea pe plaja din Vama Veche. Nonconformiştii vor putea să-şi instaleze cortul doar la marginea plajei. Administratorul plajei, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, nu va mai permite camparea pe nisipul din Vama Veche.

Valeriu Ene, directorul Sistemului de Gospodărire Ape din cadrul instituţiei, a precizat că vamaioţii îşi vor putea monta corturile în zona limotrofă plajei, adică în zona de sud şi la pescărie. În aceste sectoare de plajă există duşuri şi toalete. Amenzi se vor aplica şi în cazul autoturismelor parcate pe plajă.

BRAȘOV. Patru locuri de grătar

Braşovenii trebuie să aleagă pentru picnicul de 1 Mai din cele patru locuri special amenajate pentru a se putea distra fără să rişte o amendă: la „Iepure", lângă lacul din Noua, la Pietrele lui Solomon şi la „Căciula".

În Codlea, oamenii pot face grătar la Maial, potrivit reprezentanţilor Primăriei. În schimb, în Predeal, încă nu s-a amenajat un spaţiu pentru picnic, potrivit administraţiei locale. Pe de altă parte, la Râşnov şi Săcele există două zone de ieşit la iarbă verde.

Flash news

Cei care aprind focul în alte locuri decât cele special amenajate pentru picnic riscă amenzi de la 1.000 până la 5.000 de lei.

Totodată, noua lege a picnului prevede sancţiuni cuprinse între 200 şi 5.000 de lei pentru cei care nu păstrează curăţenia în aceste spaţii, care îşi parchează maşinile, care nu păstrează liniştea sau îşi spală obiectele personale în cursurile de apă.

Constatarea contravenţiilor se face de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie, agenţii din cadrul Jandarmeriei, precum şi de către agenţii Poliţiei Locale.

CLUJ. Nu se vor da amenzi!

Primăria Cluj-Napoca a stabilit locurile unde oamenii vor putea merge la picnic, însă nu le-a amenajat. Acestea sunt în zona Lombului, pe Valea Gârbăului, a cartodromului din Gheorgheni şi în Someşeni, lângă strada Moş Ioan Roată.

„Nu vom acorda amenzi pe Legea picnicului deoarece nu am reuşit să amenajăm locurile, însă o hotărâre de Consiliu Local ne permite să îi amendăm pe clujenii care lasă mizerii. Amenda este de la 500 la 2.000 de lei", susţine Iulia Perşa de la Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

BISTRIŢA. Loc de picnic amenajat de un austriac

Oraşul Bistriţa are un singur loc autorizat pentru picnic: pădurea Schulerwald. Acesta se află în zona industrială şi a fost amenajată, în urmă cu 15 ani de către un austriac pe banii lui.

Primăria Bistriţa nu a avut decât să reînnoiască mesele, toaletele şi spaţiile pentru foc. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus că vor mai fi amenajate şi alte locuri pentru picnic.

CRAIOVA. Fără locuri de grătar

În Craiova nu există locuri amenajate pentru a face grătare. De la 1 aprilie, craiovenii nu s-au mai aventurat să aprindă grătarele în locuri publice, de teama amenzilor.

De 1 mai, autorităţile se aşteaptă însă la ilegalişti pofticioşi, aşa că autorităţile vor verifica fostele zone preferate de grataragii. Cei care vor fi prinşi acolo vor fi amendaţi.

Mai multe