Uite unde poţi face un grătar de 1 Mai
Pregătiţi cărbunii, modelaţi mititeii, puneţi berea la rece! Cea mai apreciată zi a primăverii la români, 1 Mai, se apropie. Dacă sunteţi în pană de idei pentru picnic, Click! vă spune unde puteţi face foc în Capitală şi în împrejurimi fără să luaţi amendă.
Cei mai fericiţi par a fi locuitorii sectorului 6 care, de câteva săptămâni, au primit în dar de la edili un loc special pentru prăjit mici. Zona de picnic, situată pe malul Lacului Morii, în spatele Parcului Crângaşi, a fost „decorată" cu şapte foişoare, dotate cu grătare, băncuţe şi coşuri pentru strâns gunoiul menajer.
La câtă populaţie e în zona acestui parc, nu riscăm prea mult dacă afirmăm că va fi „bătaie" mare pe aceste locuri de grătar, puse la dispoziţie gratuit. Tot în sectorul 6, în cartierul ANL Brâncuşi, vor funcţiona de 1 Mai încă şase locuri pentru grătar.
Un loc intens curtat de bucureşteni şi nu numai e Parcul Lumea Copiilor. Aici „migrează", de 1 Mai, sute de oameni cu poftă de picnic. Dacă vreţi să părăsiţi oraşul şi betoanele lui, atunci una dintre alegerile voastre trebuie să fie Mogoşoaia.
Aici, de 1 Mai, Primăria Capitalei va amenaja un loc special în care puteţi face grătar. Mititeii, muştarul şi răcoritoarele sunt pe cheltuiala voastră, grătarele şi sacii menajeri sunt puşi la dispoziţie de edili.
Tot în afara Bucureştiului, la Snagov, complexul turistic Astoria e locul ideal dacă vreţi să faceţi şi ceva mişcare. Pe lângă locuri pentru grătar, aveţi acces la terenurile de tenis, de fotbal ori la plimbări cu barca pe lac. Intrarea costă 5 lei de persoană, iar dacă veniţi cu maşina, mai plătiţi 10 lei pentru parcare.
La câţiva kilometri de Bucureşti, pe Şoseaua Alexandriei, în comuna Bragadiru, parcul cu acelaşi nume este un alt loc unde, contra unei taxe de 10 lei de maşină, puteţi veni să faceţi grătar fără a fi amendaţi. În Pădurea Băneasa, locul preferat de mulţi bucureşteni, aveţi acum şanse infime să vă întâlniţi cu ursul, însă foarte mari să daţi peste inspectorii primăriei. Ei îi vânează pe cei care fac foc în pădure, aşa că fiţi cu băgare de seamă.
Complex Astoria
La circa 15 km de Bucureşti, în oraşul Snagov, aproape de pădure, e situat complexul turistic Astoria. Aici aveţi grătare pentru a vă prăji carnea ori legumele, dar puteţi veni şi cu propriile ustensile de picnic. Pentru a juca tenis, mai plătiţi 30 de lei/oră, iar dacă preferaţi fotbalul, trebuie să vă găsiţi coechipieri şi ca să plătiţi distracţia, care costă 100 de lei/oră.
Lacul Morii
În spatele Parcului Crângaşi, la doi paşi de lac, vă aşteaptă şapte locuri pentru grătar. Zona de picnic este pusă la dispoziţia voastră gratuit de Primăria sectorului 6. Foişoarele au mese, bănci, stâlpi de iluminat alimentaţi cu energie solară şi coşuri pentru colectarea deşeurilor menajere.
Palatul Mogoşoaia
Cunoscut mai mult pentru nunţile care au loc aici, Domeniul cultural al Palatelor Brâncoveneşti din Mogoşoaia vă aşteaptă cu un program special de 1 Mai: spectacol cu muzică, dans şi teatru pentru copii, dar şi cu locuri speciale în care puteţi face grătar. Aici puteţi ajunge cu autobuzul 406, care pleacă de la capătul de linie Laromet.
Flash news
Ce este picnicul?
Legea care reglementează activitatea de picnic defineşte această distracţie în natură ca fiind „orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică, consacrate pe domeniul public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului".
Amenzi usturătoare
Noua lege a picnicului, adoptată la jumătatea lunii martie, îi obligă pe români să renunţe la grătarul făcut în pădure ori în faţa blocului. Focul poate fi aprins doar în locuri special amenajate, aflate sub control strict.
Autorităţile locale trebuie să aloce bani pentru amenajarea spaţiilor pentru grătar şi să le pună la dispoziţia românilor. Până acum, puţini primari au reuşit acest lucru, cei mai mulţi dând vina pe lipsa fondurilor. Dacă vă trece prin cap să eludaţi prevederile acestei legi, ţineţi cont de faptul că sancţiunile pentru nerespectarea legii picnicului variază între 100 şi 5.000 de lei, în funcţie de abatere.
Picnicul, distracţia supremă
Un studiu realizat în România, în perioada 11-30 martie, de organizaţia Daedalus Millward Brown a scos la iveală că picnicul este distracţia preferată de români în timpul lor liber.
Studiul arată că 45% dintre români au mers la grătar în natură de cel puţin zece ori în ultimul an. Aproape toţi cei 1.000 de respondenţi au afirmat că mereu sunt deranjaţi de lipsa locurilor speciale pentru grătar, de gunoaiele lăsate în urmă de conaţionali şi de aglomeraţie şi gălăgie.
Vanghelie nu mai face mici în parc
Bucureştenii nu vor mai avea parte anul acesta de mititei şi bere în Parcul Izvor, ci doar concerte în aer liber. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat recent că renunţat la această distracţie populară doar în preajma alegerilor. „După campanie vom face şi cu mici şi cu bere, dar după campanie, ca să nu se înţeleagă greşit, că noi îi chemăm pentru mici şi bere", a spus Vanghelie..