Uite unde te poți distra de Florii, dacă te lasă vremea
Românii care nu mai au răbdare să aștepte cu distracția până la Paști, au în acest sfârșit de săptămână o ocazie de a sărbători: Floriile. De la un capăt la altul al României, se organizează târguri și zaiafeturi cu bucate și ”udătură” pentru toate gusturile. Ca de obicei, în Capitală oferta este cea mai diversificată
București
-„Tradiții și Flori de Sărbători” în Parcul Regele Mihai I din Herăstrău-este cel mai mare târg de Florii și este organizat de Primăria Municipiului București, în perioada 30 martie – 9 aprilie 2018. Cei care vor veni aici vor găi obiecte și preparate culinare tradiționale și vor asculta spectacole folclorice de muzică și dans. Momentele de muzică și dans din folclorul românesc vor fi asigurate de peste 100 de artiști, interpreți de muzică populară și ușoară, coruri și orchestre, formații și ansambluri populare. Nu vor fi uitați nici copiii: pentru ei sunt deschise ateliere de creație pentru copii și o expoziție de iepuri și miei. Concertele vor începe la ora 17.00 iar accesul este gratuit
-Târg de Florii și la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Ș0s Kiseleff nr 3), în perioada 30 martie - 1 aprilie, între orele 10.00 şi 18.00. La manifestare participă cei mai buni meșteșugari din toată țară, care vor aduce ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat. Alți gospodari, vor pune de mâncare sub ochii pofticioșilor, de-ale gurii. Nu vor lipsi cozonacii și plăcintele de Soroca, dulciurile de Teleorman, turta dulce de Harghita, mierea de albine, polen și propolis, ierburi de leac din Mureș, pălincă și dulceață din Maramureș. Intrarea la târg costă 4 lei.
-Târg de Florii la Institutul Geologic al României (Șos Kiseleff nr 2)-expoziție cu vâmzare de bijuterii, cristale, pietre semiprețioase. Programul 10.00-17.00 iar intrarea este 8 lei.
-Chiolhan cu pește în Parcul Tineretului în acest sfârșit de săptămână, cu cel mai mare borș de pește, într-un ceaun cu o capacitate de 1000 de litri. Astfel, sâmbătă, începând cu ora 10, bucătăresele iscusite prezente la eveniment vor începe pregătirea alimentului minune. Vor fi folosite 150 de kilograme de sturion, 50 de kilograme de somn, 75 de kilograme de rădăcină de pătrunjel și păstârnac și 5 litri de zeamă de lămâie. La final, se va adăuga smântână, ou și mărar verde din belșug. Pe cei care vor altceva, organizatorii îi așteaptă cu delicioasa saramură de crap de Dunăre, păstrăv la țepusă, dorada și somon la grătar, chifteluțe și crochete din pește, dar și vestita scrumbie de Dunăre. Toate acestea vor fi servite cu mămăliguță proaspătă și mujdei de usturoi.
Deva
-Târgul de Florii organizat în Piaţa Unirii, sâmbătă 31 martie și duminică 1 aprilie, deschis zilnic, între orele 9.00-18.00. Peste 20 de producători locali şi artizani vor oferi spre vânzare produse şi preparate din carne de miel, porc şi peşte, produse lactate, plăcinte, dulceţuri şi siropuri, dulciuri, fructe şi legume, verdeţuri de sezon, flori şi cadouri specifice sărbătorilor pascale – obiecte din ceramică şi din lemn, bijuterii şi alte accesorii.
Craiova
-Târg de Florii deschis pe 30 martie-1 aprilie 2018 în centrul orașului, între orele 10:00 - 21:00 cu intrare liberă. Zeci de producători vor expune obiecte decorative de Paști, dulciuri de casă gen cozonac, fursecuri, prăjituri, pască, plăcinte, ciocolată de casă, dulcețuri și siropuri, băuturi calde gen ceaiuri, ciocoladă caldă, cafea. Pentru cei care vor să-și facă aprovizioanarea de Paști, comercianții aduc produse tradiționale din carne, delicatese culinare, specialități pascale, băuturi tradiționale. La târg vor fi zone cu ateliere, unde meșteșugari își vor înpărtăși secretele și locuri anti-plictiseală pentru copii. În cadrul târgului va fi și o expoziție de iepuri.
Iași
-Festivalul Tradițional de Florii-Parcul Expoziției în perioada 30 martie-1aprilie, intrare liberă, program 10.00-21.00. Spectacole de muzică populară în fiecare zi de la ora 16.00.
Timișoara
-Târgul de Florii din Piața Libertății, deschis între orele 10.00-18.00, va fi inaugurat oficial sâmbătă 31 martie cu Parada Iepurașilor, pe traseul Piața Libertății – Alba Iulia – Piața Victoriei – Catedrală și retur. În premierã, la manifestare vor fi prezenți meșteșugari din Moldova. Programul artistic cuprinde demonstrații de dans ale majoretelor de la Nădlac, demonstrație de gimnastică ritmică a CSS Timișoara, sport și mișcare cu Liceul cu program sportiv Banatul, iepurași pe role și biciclete, trupa Pitishow și iepurașul Haz. De la ora 18:00, pe scena din Piața Libertății vor urca Seven’s TM Show Band. Duminică, 1 aprilie, timișorenii sunt invitați la Pelerinajul Floriilor, organizat de Mitropolia Banatului.