Ultima fiţă în farfuriile românilor: cartoful mov
Cine ar fi crezut că banalul cartof are şi o versiune ”de lux”?! E mai gustos, cică, are altă culoare şi provine taman de prin munţii peruvieni. Bineînţeles, şi preţul e altul!
Cartoful mov e considerat delicatesă peste tot în lume. De curând, a ajuns şi la noi în ţară, iar românii i-au prins imediat gustul. Unii dintre ei chiar au mirosit o afacere profitabilă şi s-au şi pus pe treabă: cultivă şi vând barabule mov şi abia fac faţă cererii.
Un kilogram de cartofi mov costă 7 lei
”Cartofii mov sunt mult mai bogaţi în antioxidanţi decât cartofii normali. Întăresc sistemul imunitar, ţin în frâu diabetul şi numeroase alte boli. D-asta şi preţul este mai mare, dar merită din plin, mai ales că nu folosim nici un stimulent de creştere, totul este natural”, spune Mădălin Ilie, de la Agro Violette, din Argeş. Tânărul fermier, în vârstă de 25 de ani, a achiziţionat sămânţa, în urmă cu doi ani, de la un agricultor care a importat-o din Peru. A cumpărat numai 10 kilograme, de test, iar în toamna aceluiaşi an a avut o producţie de peste 300 de kilograme. Anul trecut, fermierul din Argeş a recoltat 7 tone de pe cei aproximativ 5.000 de metri pătraţi cultivaţi, iar planurile sunt de extindere. Pentru că cererea este mare, şi preţurile rămân ridicate: un kilogram de cartofi mov pentru consum costă 7 lei, în timp ce unul de sămânţă poate sări de 20 de lei.
”Ne caută oameni de rând, pentru consumul casnic, dar şi antreprenorii care doresc să înceapă o afacere. Vindem către restaurante, dar avem şi cerere pentru export. Tot mai multe persoane caută să mănânce sănătos. Unde mai pui că şi gustul e mult mai rafinat. Noi, spre exemplu, nici nu mai folosim cartofi albi în bucătărie. Piureul, salata orientală, totul e mov”, ne-a mărturisit fermierul.
Antocianina din cartoful mov este o sursă excepţională de vitamine şi carbohidraţi sănătoşi, cu un conţinut ridicat de fibre alimentare care oferă o protecţie semnificativă împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
Reţetă salată orientală
Ingrediente: 6-7 cartofi mov, 6-8 ouă de prepeliță, două cepe mijlocii, o jumătate de ardei capia, măsline, sare, ulei de măsline, oțet balsamic.
Cartofii mov se pun la fiert spălaţi. iar după ce încep să crape se scurg. După ce s-au răcit se curaţă de coajă şi cei mai mari se taie. Ouăle de prepeliţă se fierb şi ele circa 5 minute. Ceapa şi ardeiul se taie julliene şi se amestecă apoi toate ingredientele într-un castron. La final se pun sare, ulei de măsline şi oţet balsamic după gust.