ULTIMA ORĂ Acordul MAI - BOR, modificat: Slujbele au loc fără credincioşi, sfintele Paşti se distribuie la domicilii

15 aprilie 2020 22:58   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Marcel Vela a anunţat, miercuri seară, că acordul dintre MAI şi BOR a fost modificat pentru a respecta ordonanţele militare şi distanţarea socială. Populaţia nu va putea participa la slujba de Înviere.

Marcel Vela a susținut declarații la Guvern în această seară (miercuri 15 aprilie, ora 22.30).

  • Am avut o nouă discuție cu Patriarhul Daniel și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri
  • Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei, acordul din 14 aprilie se modifică astfel:
  • Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din MO privind reuniunile publice fără participarea credinciosilor în incinta, sau în curtea lăcaşurilor de cult
  • Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personalul clerical şi personalul din parohie, vineri şi sambătă, în intervalul 8-17 şi în prima zi de Paşti între orele 6-12, la solicitarea credincioşilor
  • Credincioşii vor primi Paştile şi Sfânta Lumină din pragul casei sau ferestre fără a ieşi în casă. În zona locuinţelor familiale va fi primit de un reprezentant care va purta mască şi mănuşi.
  • Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical
  • În spitale, cadrele MAI vor distribui Sfânta Lumină precum şi centrelor medicale şi de carantină
  • Îi mulțumesc PF Daniel pentru înțelegere și colaborare

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat direct acordul încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română, prin care credincioşilor le era permis mersul la biserică începând din Joia Mare până duminică pentru a lua Paştile, iar voluntarii, preoţii şi forţele de ordine trebuiau să ajute la transmiterea Luminii Sfinte către credincioşi până la scara blocului, poarta casei etc. Demnitarul le-a cerut ministrului Vela şi premierului Orban să revină asupra protocolului, susţinând că el vine în contradicţie cu sfaturile experţilor în Sănătate şi le-a cerut românilor să stea acasă de Paşte pentru a nu se ajunge la o explozie a cazurilor după Sărbători.

Citește și:

Preot diagnosticat cu Covid-19 după ce a umblat din casă în casă

Klaus Iohannis anulează acordul încheiat între MAI și Biserica Ortodoxă: „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”

Mai multe