Ultimul român care a făcut transplant de plămâni în anul 2016 la clinica AKH din Viena a murit
Adrian Lupu, singurul român care în anul 2016 a făcut un transplant de plămâni la clinica AKH din Viena, s-a stins din viaţă, ieri, într-un spital din Bucureşti. Acesta a suferit o serie de complicaţii şi nu a putut fi salvat de sistemul medical din România.
În urmă cu o săptămână, tânărul, care a fost miner într-o carieră din judeţul Gorj, a fost transportat cu elicopterul SMURD la Bucureşti în stare gravă, din cauza unei răceli puternice. Adrian Lupu a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu joi, 15 martie, pentru că se simţea său, dar după o zi starea lui s-a agravat şi nu a mai putut respira, astfel încât a fost intubat. Tânărul urma un tratament special după transplantul de plămâni şi mergea lunar la analize la clinica austriacă. Familia lui a cerut să fie transferat la clinica AKH din Viena, acolo unde i s-a făcut translpantul de plămâni, scrie adevarul.ro.
Soarta blestemată a lui Adrian Lupu a fost pecetluită la finalul anului 2016. În România există un singur spital acreditat care să facă astfel de proceduri și intervenții. Este vorba despre Spitalul Sf. Maria, manageriat de Narcis Copcă. În prezent, ar exista un singur medic specializat pentru transplant pulmonar și care lucrează la secția de transplant de plămâni pe bază de voluntariat!
La începutul lunii martie 2016, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara, pentru News.ro, că sunt trei spitale la care autorităţile s-au gândit pentru transpantul de plămân: Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", Spitalul Militar Central şi Spitalul ”Sfânta Maria”, care a şi depus dosarul complet şi a fost acreditat. O lună mai târziu, Ministerul Sănătăţii, atunci condus de Patriciu Achimaş Cadariu, spunea că românii programaţi pentru transplant pulmonar la Viena vor fi operaţi după ce vor fi identificaţi donatori, iar în paralel se va dezvolta în România un Centru Naţional de Transplant. Ministerul preciza că transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, prin semnarea scrisorii de intenţie între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, un ONG cu sediul în Olanda care intermediază prelevarea şi acordarea de organe. La sfârşitul lunii martie, când a fost încheiat acordul cu Eurotransplant, Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, declara că, potrivit înţelegerii, primii plămâni sunt oferiţi Spitalului „Sfânta Maria”, iar dacă unitatea sanitară nu-i poate folosi la transplant, ei vor fi oferiţi Eurotransplant, „cu dedicaţie pentru AKH".
Şeful Secţiei de chirurgie toracică şi al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, Walter Klepetko, spunea atunci că, în urma acestui acord, vor putea fi operaţi cinci-şase pacienţi români, dar preciza că România trebuie să aibă propriul sistem de transplant. Medicii de la Viena spuneau, în ianuarie, că Eurotransplant a interzis clinicii din Viena să le dea organe românilor, pe motiv că Romania nu este, la rândul ei, ţară donatoare. Clinica AKH din Viena oprise transplantul de plămâni în cazul românilor, deşi Ministerul Sănătăţii plătise operaţiile pentru şapte bolnavi, respective 120.000 de euro pentru fiecare pacient.La mijlocul lunii noiembrie 2016, fostul ministru Vlad Voiculescu anunţa că Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală ar fi obţinut acreditarea de transplant sub presiune politică, motiv pentru care nu şi-a dat acordul ca operaţiile să fie efectuate în clinică. Reprezentanţii ANT au respins acuzaţiile aduse de Voiculescu, însă încrederea românilor în transplant a scăzut, astfel că în toată luna decembrie a existat un singur donator. Dre