Umilință fără margini la vot pentru românii din afara țării

3 noiembrie 2014 0:00   Național
Ultima actualizare:

Alegătorii români din țările europene au îndurat umilințe de neimaginat la scrutinul de duminică. Românii care trăiesc departe de țară și au vrut să-și exprime dreptul la vot au stat la cozi infernale cu orele, din cauza numărului redus de secții de votare. Mulți nu au mai ajuns să voteze până la închiderea urnelor.

Peste 2.000 de oameni au rămas în stradă la Londra ca să protesteze față de proasta organizare a scrutinului de duminică. Ei sunt nemulțuimiți că nu au mai fost lăsați să voteze fiindcă secțiile s-au închis la ora 21.00. Românii au scandat zeci de minute „Vrem să votăm”, „Jos comuniștii!”. Într-un filmuleț postat pe youtube de unul dintre alegători se vede o coadă imensă la secția de votare amenajată într-un centru comercial din capitala Angliei. Poliția britanică a fost chemată la Ambasada României pentru a restabili ordinea, din cauză că românii au blocat strada. Ambasadorul român la Londra a promis alegătorilor că va face tot posibilul pentru suplimentarea numărului de secții de votare pentru turul al doilea al alegerilor, din data de 16 noiembrie.

La Munchen, în Germania, sute de români au așteptat câteva ore în frig pentru a ajunge să voteze. Ei au reclamat faptul că procesul de vot s-a desfășurat intenționat lent, pentru ca ei să nu-și exercite dreptul de a vota. La ora închiderii urnelor ei nu au mai fost lăsați să intre în secțiile de votare. Președintele unei secțiii de vot a cerut la București prelungirea termenului de votare, însă a fost refuzat. Românii din Munchen sunt dezamăgiți că au fost privați de un drept constituțional.

„Atmosfera e încrâncenată împotriva lui Ponta. Deja toată lumea își face planuri cum să procedeze la turul doi să nu pățim la fel. Toți sunt determinați să voteze și acum, și în turul doi. Nemulțumirea este foarte mare. Înjurături la greu. Oameni veniți de la sute de kilometri distanță”, a declarat o româncă, citată de hotnews.ro.

La Paris spiritele s-au încins după ce mii de oameni au fost lăsați pe dinafară. Românii scandau „Hoții, hoții”, iar personalul ambasadei României a chemat poliția pentru a-i liniști pe protestatari.

Incidente similare au fost și la New York. Sute de români, majoritatea tineri, nu au reușit să voteze din cauza accesului îngreunat în secțiile de votare. Alegătorii au făcut cozi pe trotuar în speranța că vor ajunge să-și exercite dreptul la vot.

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a anunțat că ACL solicită demiterea ministrului de Externe, Titus Corlățean, după problemele semnalate la votul din străinătate pentru alegerile prezidențiale, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a cerut autosesizarea Parchetului. „La ora la care vorbim cetățenilor români din diaspora li se încalcă dreptul de exercitare al votului. Prin ceea ce s-a întâmplat la Berlin, la Paris, la Munchen, la Londra, Guvernul a sfidat cetățenii români care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la vot. Modul de organizare a fost defectuos și acest lucru este în sarcina ministrului Afacerilor Externe. Cozile care s-au format sunt determinate de modul defectuos de exercitare a atribuțiilor de către minsitrul Afacerilor Externe”, a spus Predoiu, citat de Mediafax.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că ACL solicită Parchetului General să se autosesizeze „în privința încălcării de către mininistrul de Externe a legislației electorale din România”. Gorghiu a precizat că prin acțiunile pe care nu le-a întreprins, Corlățean ar fi comis o faptă de abuz în serviciu, conform articolului 297 din Codul penal.

Mai multe