Un avion militar MIG 21 Lancer s-a prăbuşit astăzi, la Reghin. Pilotul s-a catapultat

20 aprilie 2021 15:55   Național
Ultima actualizare:

O aeronavă Mig 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii s-a prăbușit marți, în jurul orei 14.30, în apropierea localității mureșene Dedrad. Pilotul, locotenentul-comandor Andrei Criste s-a catapultat și acum este la spital cu prognostic rezervat

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale, avionul de luptă Mig 21 Lancer efectua un zbor de antrenament și s-a prăbușit în aproperea unei localități din apropierea orașului Reghin. Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene a plecat de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Potrivit antena3.ro, în cursul zilei, în județ s-a semnalat grindină, formându-se nori cu dezvoltare verticală (harta următoare), dar nu este clar dacă acest fenomen meteo are legătură cu prăbușirea avionului.

Ce spune un martor al prăbușirii Mig-ului 21 Lancer

Unul dintre martorii prăbușirii este Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș, care a ajuns primul la locul impactului, pentru a-i acorda îngrijiri pilotului care s-a catapultat.”Mai întâi am auzit un sunet mai ciudat pentru avioanele astea, era la o înălțime destul de joasă, la o altitudine joasă. Ne-am uitat în sus să vedem, eram cu domnul viceprimar, și l-am observant, avea o direcție cam haotică să zicem și pe urmă s-a îndeptat cu fața în jos, cu botul, să mă exprim așa, în jos, și în momentul acela am văzut că s-a catapultat pilotul. Am și plecat în direcția respectivă, am găsit pilotul, era încâlcit între corzile parașutei, mi-a cerut să îl ajutăm, l-am ridicat, l-am pus în mașină și l-am dus către ambulanță”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Dinu Dumitru Cotoi.

Comunicatul MApN despre accident și starea pilotului

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marți, 20 aprilie, este stabilă. Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 Lancer. Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip. În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.

Accidente aviatice cu aeronave militare. Cronologie

  • 16 iulie 2018 - Un aparat IAR 99 Şoim, aparţinând Bazei 95 Aeriene "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" din Bacău, s-a prăbuşit în judeţul Bacău, în zona localităţii Nicolae Bălcescu. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze.
  • 7 iulie 2018 - Un MiG 21 Lancer, care participa la mitingul organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a murit, după ce a refuzat să se catapulteze, el rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.
  • 12 iunie 2017 - Un aparat MiG-21 Lancer, din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române, s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de pista Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul decolase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului era conştient.
  • 23 august 2012 - Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă, s-a prăbuşit, la Craiova, în timpul unor zboruri de probă. Aeronava aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova şi s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare. Pilotul aeronavei a murit la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.
  • 1 noiembrie 2010 - O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.
  • 5 iulie 2010 - Pe aerodromul de la Tuzla s-a prăbuşit un aparat AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La puţin timp de la decolare, aeronava a pierdut înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc, 12 persoane au murit şi alte două au fost rănite, transmite Agerpres.

Citiți și:

Incident cu unul dintre avioanele MiG-21 LanceR deținute de MApN

Un avion MIG 21 Lancer s-a prăbuşit la un miting aviatic lângă Feteşti. Pilotul a murit

Mai multe