Un bărbat a murit, după ce a fost imobilizat cu spray lacrimogen. Reacția Jandarmeriei

20 iulie 2019 20:58   Național
Ultima actualizare:

Un bărbat din Vatra Dornei a ajuns în stare critică la spital, după o altercație cu jandarmii din oraș, care l-au imobilizat pe acesta cu spray lacrimogen. El fusese reclamat că a atins în mod indecent o fetiță.

Bărbatul ajunsese în stare gravă la spital, în comă profundă, după ce a fost implicat, vineri seara, 19 iulie, într-o altercație cu angajații Jandarmeriei. Acesta și-a pierdut cunoștința după ce s-a opus încătușării, iar jandarmii au folosit spray lacrimogen. Medicii de la Spitalul din Vatra Dornei suspectau că bărbatul suferise un infarct, potrivit Digi 24.

Echipajul de jandarmi a ajuns la fața locului după a fost chemat de un părinte, la un concert, care a reclamat că fiica lui de 12 ani ar fi fost atinsă de un individ având circa 50 de ani. Jandarmii au reușit să-l identifice pe bărbat, însă în momentul în care au vrut să-l imobilizeze și să-l încătușeze, acesta a opus rezistență.

Aproape 10 minute doi jandarmi bărbați au stat deasupra bărbatului și au încercat să îl încătușeze. Văzând că operațiunea durează mult prea mult, a intervenit și o femeie-jandarm, care la un moment dat i-a pulverizat bărbatului spray lacrimogen direct în față.

Intervenția jandarmilor este cel puțin discutabilă, pentru că procedurile lor spun că spray-ul lacrimogen nu poate fi pulverizat de la o distanță mai mică de un metru și jumătate, în niciun caz în față.

După momentul intervenției femeii-jandarm, bărbatul și-a pierdut cunoștința, nu mai mișca și a fost pur și simplu târât până la mașina de intervenții. A intrat în comă și a ajuns la spital în stare foarte gravă. Medicii susțin că acesta a murit în cele din urmă după ce a suferit un infarct.

Ulterior, Jandarmeria a demarat o anchetă pentru a se stabili cu exactitate dacă există vreo legătură între starea de sănătate a bărbatului și intervenția jandarmilor.

Reacția Jandarmeriei cu privire la moartea bărbatului

O anchetă a fost demarată la Parchetul Militar Iaşi, după cum a declarat  purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vatra Dornei, Bogdan Cornaci, pentru sursa anterior menționată. El a descris cum s-au petrecut faptele şi a subliniat că jandarmii au intervenit gradual. 

„Parchetul Militar Iaşi a deschis dosar penal, se vor face verificări. Activitatea colegilor care au intervenit va fi atent analizată, aseară, conducerea Inspectoratului a dispus verificări, o echipă a fost trimisă la Vatra Dornei.

La faţa locului erau jandarmi care asigurau ordinea la concert, iar în cazul de care vorbim au fost doi colegi care l-au identificat, l-au rugat să părăsească zona scenei. Apoi, a venit al treilea, pentru că bărbatul era recalcitrant şi agresiv la adresa jandarmilor.

Cazurile diferă în funcţie de situaţia, în cazul de faţă e normal să analizăm cu maximă seriozitate toate aspectele apoi să concluzionăm cu privire la cauze şi urmări. Nu e o intervenţie ieşită din comun. Situaţii de acest gen de legitimare a unei persoane şi de aplicare a unor măsuri legale în vederea imobilizării se aplică destul de des şi tot timpul gradual şi etapizat", a declarat Bogdan Corneci.

Întrebat în legătură cu intervenţia cu spray lacrimogen, el a răspuns că s-a făcut după alţi paşi procedurali. „Prima dată a fost extras din zona scenei, a fost invitat la maşina jandarmeriei pentru a fi verificat cu privire la identitate, a tras de hainele jandarmilor, aceştia nu au reuşit să îl încătuşeze, aşa că a venit un al treilea în sprijin.

Sprayul se foloseşte în funcţie de situaţie, nu am informaţii că ar fi existat un prag minim (de la care se dă cu spray - n.r.), ştiu că se foloseşte în funcţie de situaţie", a mai spus acesta.

Mai multe