Un bolnav de coronavirus a venit din Spania cu avionul. 60 de persoane sunt acum în pericol

17 martie 2020 16:42   Național
Ultima actualizare:

Inconștiența unui român poate avea efecte dramatice. Deși știa că are coronavirus, acesta a reușit să se îmbarce într-un avion și a sosit astăzi, 17 martie, din Madrid pe Aeroportul Otopeni. 60 de persoane, care s-au aflat la bord, sunt acum în pericol de contaminare.

UPDATE 18.30  ”Poliția de Frontieră a deschis dosar penal pe numele cetățeanului român care a călătorit, cu aeronava unei companii aeriene private, pe relația Madrid – București deși a fost depistat ca fiind infectat cu noul tip de coronavirus în Spania. Cercetările se desfășoară pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare strategică.

Pe Aeroportul Otopeni, a aterizat o aeronavă a companiei Ryan Air cu pasageri, la bordul căreia se afla un cetățean român, îmbarcat la Madrid, infectat cu coronavirus.

Bolnavul de coronavirus avea un certificat medical eliberat de spanioli

S-a aflat despre acest lucru abia atunci când acesta a prezentat la controlul medical un certificat eliberat de autoritățile spaniole care confirmă infectarea cu noul coronavirus.

”Persoana în cauză nu a respectat recomandarea autorităților spaniole, prevăzută în document, de a rămâne în autoizolare timp de 14 zile”, transmit reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, care precizează faptul că pe parcursul zborului omul a prezentat simptome specifice bolii.

A fost preluat de personalul DSP prezent la aeroport și transportat cu izoleta la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Cei 60 de pasageri vor intra în autoizolare

În aeronavă s-au aflat aproximativ 60 de pasageri, suspecți că au contactat virusul din China. ”S-a trecut la identificarea pasagerilor din aeronavă pentru demararea urgentă a anchetei epidemiologice. Menționăm că pasagerii, venind dintr-o zonă afectată, au obligația de a se autoizola 14 zile”, au precizat atoritățile.

Asta înseamnă că, deși au intrat în contact cu bolnav cu COVID-19, ei nu sunt împiedicați să plece la casele lor cu mijloacele de transport în comun.

Mai multe